Het Rijke Roomse leven in Sittard

Er zijn van die dagen dat het niet op schijnt te kunnen. Waarop de ene verrassing het andere genoegen opvolgt. Zondag was typisch zo’n dag, die ook nog eens werd overgoten met het mooist denkbare weer. Lazy sunday. Sunny afternoon. Dat werk dus, waarbij je wel thuis zou moeten blijven als je al niet wat anders van plan was. Waardoor je bijvoorbeeld in Sittard verzeild raakte. Dat eigenlijk na al die jaren nog altijd een onbeschreven blad was, die stad. Wonderlijk genoeg, hoewel ook weer niet zo gek als Maastricht bij wijze van spreken om de hoek ligt. Vandaar dat de Sittardse Markt zich zo maar kon openbaren als een van de mooiste pleinen die Limburg heeft. Met terrassen aan alle kanten, vrij van autoverkeer en een omvang die haar net intiem deed zijn. Een plek om wat langer te verblijven als de nieuwsgierigheid niet te zeer geprikkeld werd door de opvallende gevel van de Sint Michiels – of Paterskerk in de hoek en het daaraan grenzende smalle straatje, dat het Kerkepad blijkt te zijn en dat als het ware een entree vormt naar de herinnering aan het Rijke Roomse leven van weleer.

Want daar openbaren zich de kolossale voormalige kloostercomplexen van de paters Dominicanen en de Zusters Ursulinen, met aanpalend royale tuinen, waar de geestelijkheid zonder twijfel menige kilometer tussen rozen en al het andere geurigs zal hebben lopen brevieren. En dat alles omgeven en doorsneden door de Dominicanenwal, die er voor zorgde dat de verschillende kloosterorden hoog en droog konden zetelen ten opzichte van de boze buitenwereld die al begon bij de Oostelijke en Westelijke schootsvelden, die ook in hun oude glorie zijn hersteld. Waarmee Sittard zijn oude hoedanigheid van bolwerk van de religie weer terug heeft en daarmee een rijk religieus verleden laat zien, dat als het ware herleeft of in ieder geval tastbaar wordt door de sfeer die er hangt in de nauwe straatjes rond de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, welke ook weer grenst aan dat omvangrijke kloostercomplex. Een sfeer die herinnert aan het Rijke Roomse leven zoals ik mij dat altijd voorgesteld heb en die ik op deze prachtige zondag haast lijfelijk ontmoette.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het Rijke Roomse leven in Sittard

  1. Sjoerd zegt:

    Dat idee heb ik bij Roermond… In Sittard is het jammer dat daar het lelijke voormalige V&D pand ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s