Een vergeten erfdienstbaarheid

Weer zo’n bijna ongelooflijk verhaal uit het Zuiden des lands waarin de hardnekkige burger die zijn recht zoekt, het opneemt tegen een incompetente overheid en deze en plein public hartgrondig te grazen neemt en tegelijk te kijk zet, want aantoont dat die overheid gewoon zijn huiswerk niet doet, verblind als deze is om zijn plannetjes koste wat kost te realiseren. Waarbij nu eens niet de korenwolf een hand – en spandienst verleent om voortvarende bestuurders tot zwijgen te brengen, maar een handgeschreven akte uit het Kadaster van 22 november 1938 daartoe uitkomst biedt. En dat allemaal in het kader van de strijd die de eigenaar van kasteel Remersbeek tussen Schinnen en Nuth nu al jaren in zijn eentje voert tegen de aanleg van de vermaledijde Buitenring plus de turborotonde die daarbij schijnt te moeten horen. Een soort van verzet van in dit geval de laatste der Mohikanen, nadat zovele Limburgers al eerder het gevecht gestaakt hebben tegen deze uit de hand gelopen hobby van provinciale bestuurders en hun ambtenaren, die dus ten koste gaat van veel landschappelijk schoon en het zoveelste offer is aan de vermeende behoefte aan mobiliteit. Vandaar dat er zonder twijfel toch door velen in het vuistje zal zijn gelachen, toen het onderstaande bericht gisteren wereldkundig werd.

“De werkzaamheden aan de rotonde boven de A76 bij Nuth, een onderdeel van de Buitenring, worden stilgelegd. Dat heeft de voorzieningenrechter vrijdag beslist.
Een omwonende had bezwaar ingediend omdat het bouwwerk volgens hem te hoog zou worden. De rechter heeft zich hierover gebogen en kwam een zogeheten erfdienstbaarheid tegen, die nog uit 1938 stamt. Hierin stond dat er op het betreffend perceel tot maximaal 78 meter boven zeeniveau gebouwd mag worden, terwijl de rotonde daar volgens plan boven uit komt te steken, namelijk op 82 meter boven NAP komt te liggen. ​De provincie is begin dit jaar gestart met de bouw van de turborotonde in Nuth. Het moet de grootste rotonde van Limburg worden. De rotonde sluit de toekomstige N300 aan op de A76. Het is de kop van de Buitenring van Parkstad Limburg. De uitspraak van de rechter betekent niet dat er definitief een streep door de aanleg van de rotonde gaat. Het is een voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter. Er kan een kort geding worden aangespannen om de erfdienstbaarheid op te heffen.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa, Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een vergeten erfdienstbaarheid

  1. Mack zegt:

    Dat vergde heel wat onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s