Alweer volgens Kessels

Hoevelen hebben de afgelopen drie weken niet genoten van het spektakel dat de Giro d’Italia 2018 was? En wie zat er gisterenmiddag niet een beetje verloren en ontheemd bij, op zo’n eerste middag dat de wielerhelden niet op het scherpst van de snede hoefden te strijden? Verweesd, dat was het gevoel dat de wielerliefhebber zal zijn bekropen op de day after na het eind van wat ’s werelds mooiste wielerkoers is aan het worden. En fraaier kon die gemoedstoestand niet zijn verwoord dan dat Gerard Kessels dat vandaag in zijn column in Dagblad de Limburger deed. Zo treffend dat ik zijn overpeinzing hier wel integraal over moet nemen, omdat ik het zo ook graag had omschreven:

“De Italiaanse Giro is finito. De dagen hebben een vreemde leegte. Dit was een wondermooie koers. Aangrijpender sport heb ik de laatste decennia niet meegemaakt. Maar al die heerlijkheid was er alleen voor wie het wil zien, voelen, proeven. Laat mij nog maar even in deze prettige staat van verdwazing. Wielrennen als totaaltheater. Fietsen verenigt hemel en aarde. De renner schakelt en verdwijnt in een landschap van eeuwenoude stadjes en verloren dorpen, snelt door valleien en klimt over bergen. Hij kreunt en kraakt op plekken waar alleen schapen en geiten komen. Een oudtestamentische beproeving, gevangen in betoverende beelden van de moderne televisietechniek. En binnen die fantastische klotensport is de Giro het summum.

Hier gaan de mooiste sport en het mooiste land drie weken lang een perfect verbond aan. Ik dacht dat ik Italië een beetje kende, maar de Giro was nu in het stadje Osimo. Nooit van gehoord, maar weer zo’n parel met paleizen, pleinen, kerkjes, waar de tijd stil stond en mensen slenterden. Voor dit steeds wisselende decor speelden zich drama’s af. Simon Yates veranderde van de ene op de andere dag van een glorieus leider in een krabber op een half uur. Zie de majesteit van Tom Dumoulin. Op het moment dat hij in die een na laatste etappe besefte dat hij verslagen was door Chris Froome, ging hij voor zijn knechtje Sam Oomen fietsen. Groots. Doping? De verhalen zullen wel weer komen. Vroeger dacht ik dat fraudeurs het wielrennen kapot zouden maken, maar daar is de sport te groot voor.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s