Het cynisme van de macht

Ook in de zaak van de MH17 zal uiteindelijk het cynisme van de macht zegevieren, hoe bitter en navrant dat ook zal zijn voor ieder die waarheid en gerechtigheid hoog in het vaandel draagt. Maar valt er iets anders te verwachten van de op een na of twee na grootste wereldmacht, die Rusland is? Toch niet dat er daar, in haar bolwerk van de naakte macht, het Kremlin, een knieval wordt gemaakt voor wettig en overtuigend bewijs dat gefabriceerd en geleverd is door louter knappe studiebollen, die in een andere werkelijkheid leven dan kopstukken uit een inlichtingendienst die opgeklommen zijn naar de hoogste rangen van de staat en daarbij vooral hun waarden – en normenschaal met zich hebben meegenomen en levend hielden. Zie de onscrupuleuze annexatie van de Krim. Zie de gifaanslagen en – moorden die met name in Londen werden gepleegd. Neem eens nota van alle hackerscollectieven die onder de paraplu van Russische inlichtingendiensten opereren. En ga vooral niet voorbij aan de geopolitieke manoeuvres van Poetin en zijn Kremlin in de Syrische burgeroorloog.

Maar wanneer je dan met beide benen op de grond wilt blijven staan, dan rest slechts de conclusie dat er geen Russische krimp in de MH17-affaire valt verwachten, waar er van die kant slechts gevolhard zal worden in de botte ontkenning van medeplichtigheid plus het staalhard volhouden van elke tot nu toe gebezigde leugen. Niks sprake van netten die zich meer en meer zouden spannen rond de Russen en hen dus gaandeweg moeten verstrikken in al die door hen gebezigde en verzonnen complotten. Daar moet je wel ex-personeelschef van de Unilever voor zijn of ex-filiaalhouder van de Rabo in Waddinxveen om in dat soort sprookjes te blijven geloven. Hoewel zowel Rutten als Stef Blok zich zo voorlopig in deze kwestie aan de bal zullen weten te houden. Met een vooruitzicht op een 0 – 0 gelijkspel of de kleinst mogelijke nederlaag, met de morele overwinning dan wel aan hun zij. Wat voor de rest geen meter opschiet in een wereld waarin het cynisme van de macht uiteindelijk altijd geviert.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het cynisme van de macht

  1. Sjoerd zegt:

    Ik denk ook dat dit gewoon einde oefening is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s