Amerikaans neo-imperialisme

Wat met “America first” werd bedoeld, wordt met de dag duidelijker, zeker sinds een paar rauwdauwers als Pompeo en Bolton zich mogen bezighouden met het buitenlands beleid van de Verenigde Staten, dus daar naast Trump voor verantwoordelijk zijn. Spierballenpolitiek, intimidatie, bluf zijn vooral de hoge tonen die het geluid van de ‘Stars and stripes’en de ‘Star spangled banner’ bepalen. Of om het nog helderder te benoemen, imperialisme en naakte machtsontplooiing zijn de rode draad geworden in de wijze waarop Amerika zijn plaats op het wereldtoneel wil markeren, met het eenrichtingsverkeer in de vorm van dictaten, aanwijzingen, eisen en stelligheden als de constanten daarin. America first betekent zoveel als dat de rest van de wereld met de rug tegen de muur wordt gezet en opgelegde voorwaarden heeft te accepteren. Overleg en bilaterale afspraken zijn er niet meer bij. Alles dient te gebeuren zoals Uncle Sam dat wil. Met Pompeo en Bolton als diens woordvoerders. Wie niet met hem is, wordt geacht tegen hem te zijn en zal dat dan ook als zodanig voelen. Zoals dat bijvoorbeeld het geval zal zijn voor Iran nadat de Amerikanen eenzijdig de nucleaire deal met dat land hadden opgezegd en onmiddellijk een nieuw en veel zwaarder pakket strafmaatregelen aan Iran oplegden. Waaraan te ontkomen viel als de regering in Teheran even voor de volle 100% wilde voldoen aan een reeks van meer dan buitensporige eisen van Amerikaanse kant. Waarmee dan een volledige afgang voor Iran gemoeid zou zijn.

Normaliter zou dit een slag in de lucht genoemd worden, waar verder geen aandacht meer aan zou worden besteed. Maar de abnormaliteit is zo langzamerhand realiteit en normaliteit geworden, nu het Witte Huis en al haar bewoners hun gang denken en lijken te kunnen gaan omdat ‘America first’ wat hen betreft zo veel wil zeggen dat Amerika daarom dicteert, voorwaarden schept en de orde der dingen op het wereldtoneel bepaalt als machtigste land op aarde. Vandaar dat in die kringen ook zo makkelijk de overtuiging post kon vatten dat bedrijven, waar ook ter wereld, die zich niets van de Amerikaanse sancties tegen Iran zouden aantrekken en toch met dat land zaken zouden blijven doen, op forse Amerikaanse strafmaatregelen konden rekenen. Zo is het Trump en zijn hofhouding naar het hoofd gestegen, dat ze hun macht willen laten voelen over de grenzen van het eigen land heen, tot in de verste hoeken van de hele wereld. Met machtsvertoon, dreigementen, intimidatie, alsof er meer dan honderd jaar terug wordt gegaan en de tijd kon hebben stil gestaan. Met de herleving van het naakte Amerikaanse imperialisme, dat niets en niemand ontziet en ook geen bondgenoten meer kent. Daarom Europa, blijf verenigd, werk samen en let zo vooral op uw saeck. En houd deze Amerikanen buiten de deur.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Amerikaans neo-imperialisme

  1. Sjoerd zegt:

    In al die jaren heeft de techniek een enorme sprong voorwaarts gemaakt, maar de mens heeft daar niets van geleerd…

  2. pjotr zegt:

    Een van de grote problemen van de EU is, dat ze al in belangrijke mate danst naar het pijpen van de grote internationale ondernemingen, waarvan er vele Amerikaans zijn.

  3. sjogkel zegt:

    Trump ook veel vaak bluf voor de bühne…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s