11.55 uur in het Midden Oosten

Nergens worden de effecten en risico’s van het huidige Amerikaanse buitenlandbeleid momenteel zo zichtbaar en tastbaar gemaakt als in het Israëlisch-Palestijns conflict, dat daardoor dan ook steeds scherpere kanten krijgt met partijen die zich alsmaar geharnaster gaan opstellen. Met in de eerste plaats de Israëlische regering die zich veel meer speelruimte toeëigent, geruggesteund als ze zich weet door Trump en zijn hofhouding in het Witte Huis. Want met de terugtrekking van de Verenigde Staten uit de Iran-deal en ook nog eens het besluit om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, weten Netanyahu en Liebermann meer dan genoeg wat de exacte kracht van hun positie is ten opzichte van de Palestijnen. Logisch dan ook dat deze twee heren echt niet meer signalen nodig hadden om rustig en ongebreideld hun gang te gaan in Syrië met het bombarderen van legerplaatsen, vliegbases en kampementen. De minste aanleiding volstond al om een volgend vuurtje over hun grenzen te stoken. Want wie deed hen wat, gedekt als ze zich volledig wisten door de Amerikaanse bondgenoot. Maar dit was eigenlijk nog maar Spielerei.

Bonter maakten ze het tegenover demonstrerende Palestijnen, waarvan er gisteren 58 door Israëlische scherpschutters werden doodgeschoten. Een gruwelijker omlijsting kon de feestelijke opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem niet krijgen. Als de Palestijnen en de Arabische wereld dan toch al geschoffeerd moesten worden met een dergelijk omstreden besluit, dat bijna een provocatie was, dan was een dergelijke slachting de logische consequentie ervan en kennelijk het nieuwe gezicht van de gezamenlijke Amerikaans – Israëlische aanpak van het Palestijnse verzet tegen voldongen feiten die zij nooit hebben gewild, maar die door diezelfde Amerikanen en Israëli’s welbewust zijn gecreëerd. Reden genoeg voor de wereld om het hart vast te houden voor de dreiging van een volgende Wereldoorlog, die zo maar zou kunnen beginnen waar de vorige eindigde, namelijk met opnieuw het Joodse volk als schrijnend middelpunt. Want indertijd als slachtoffer, maar nu als aanstichter, gesteund als het zich namelijk voelt door Trump, die maar wat graag krachten oproept zonder te beseffen dat hij opnieuw een doos van Pandora opent, die dit keer wel eens ieders vrees en voorstellingsvermogen te boven zou kunnen gaan. Zo zeer is het namelijk vijf voor twaalf daar in het Midden Oosten, dat kruitvat, waar nu echt met vuur gespeeld wordt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 11.55 uur in het Midden Oosten

  1. Sjoerd zegt:

    Als er een god zou zij zou die zich schamen…

  2. Dhyan zegt:

    Je noemt het verzet en dat is veelzeggend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s