Een onheilszwangere wereld

Hoewel het te hopen is dat de geschiedenis zich niet herhaalt, zijn er op het ogenblik genoeg redenen om je hart daarvoor vast te houden. Alleen al het enkele feit dat de ene idioot na de volgende autocraat zo maar de macht gegund wordt langs een min of meer democratische weg, is al verontrustend genoeg. Noem ze maar gerust in dezelfde adem. Erdogan, Trump, Orban, Poetin, Kaczynski, Duarte. Een stelletje gezellige jongens bij elkaar, dat ik toch het liefst niet bij mij in de achtertuin zie. En neem dan ook nog eens mee dat er een Italiaans rariteitenkabinet op stapel staat, ook weer dankzij de kiezers, dan is toch op zijn minst de vraag gerechtvaardigd in wat voor onheilszwangere wereld we leven. De adempauze van na de Tweede Wereldoorlog is nu echt voorbij gezien alle ontwikkelingen, dreigingen en onaangename verrassingen die voor weldenkende mensen niet meer bij te houden zijn. Is er nog iets te noemen of te verzinnen dat aanleiding geeft tot optimisme of de verwachting wettigt dat alles wel op zijn pootjes terecht komt? Met de beste wil van de wereld krijg ik het niet voor elkaar en zie ik veel van wat er de afgelopen halve eeuw is opgebouwd om iets als een betere wereld te realiseren, gewoon verloren gaan of op zijn einde lopen. Wat is er nog over van het project Europa dat in het leven geroepen werd om stabiliteit en permanente rust en vrede op ons continent tot stand te brengen? Dat Europees huis wordt meer en meer omver getrokken, althans ter discussie gesteld waar het geen voordeel meer brengt. Waar met name Zuid – en Oosteuropese landen een handje van hebben.

Hoezo gemeenschappelijkheid als ‘eigen volk eerst’ de boventoon voert in het machtsdenken links en rechts in de wereld? Met wederom de Amerikaanse president die wat dat aangaat alles slaat getuige de wijze waarop hij de zogenoemde Iran-deal heeft opgeblazen en ook vorm heeft gegeven aan de uitvoering ervan. Allereerst maling hebben aan wat de Europese bondgenoten te melden hebben om het oor welwillend te luister te leggen bij Israël dat een overduidelijk bewijs van de Iraanse ontrouw en onbetrouwbaarheid in elkaar gestoken heeft. Een opzetje, want iets anders was het niet, dat Trump de smoes, de aanleiding en het alibi gaf om een staaltje machtspolitiek in de richting van Iran, maar ook ten opzichte van alle bondgenoten, ten beste te geven dat zijn weerga niet kende. Met als summum van onbeschaamdheid zijn dreiging naar al die bondgenoten dat zij door zijn sancties op eenzelfde wijze als Iran getroffen zouden worden als een bedrijf of organisatie uit hun land zaken zou blijven doen met Iran. En dat nota bene na zijn eenzijdige opzegging van dat nucleaire verdrag met Iran en de hernieuwde instelling van sancties jegens dat land, buiten alle andere ondertekenaars van dat verdrag om. Botte chantage heet dat, welke uiteraard het logisch gevolg is van “America first”. Welk idee ons nog veel en zwaar zal gaan bezuren, net zo als dat voortdurende betwisten van het belang van een verenigd Europa. Alsof we samen niet sterk zouden moeten zijn, zeker tegenover een idioot die als leider van een van de sterkste landen ongebreideld zijn gang denkt en ook lijkt te kunnen gaan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een onheilszwangere wereld

  1. Sjoerd zegt:

    Doemdenken doe ik niet aan mee.

  2. Dhyan zegt:

    Europa was een farce, is een farce en blijft een farce voor ieder weldenkend mens.

  3. Dhyan zegt:

    Geen enkele regering of leider heeft ooit veiligheid kunnen waarborgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s