De Limburgse voetbalwereld

Een van de meest opmerkelijke feiten van het afgelopen sportweekeinde was de promotie van Fortuna Sittard naar het hoogste podium van het vaderlandse voetbal, de Eredivisie. Nog niet eens die promotie sprong in het oog, als wel de wijde sympathie die het in stad en land losmaakte. Hier was duidelijk sprake van een gunfactor in optima forma die van kracht was voor deze ‘Traditionsverein’. Wat dan nog de minst uitgesproken kwalificatie was die aan dit Sittardse voetbalsucces werd verbonden en dan toch meestal afkomstig was uit de kringen van voetbalinsiders van buiten Limburg. In het Limburgse zelf was het enthousiasme en vooral de sympathie nog veel uitdrukkelijker. Wat meteen de vraag oproept waarom dat geel en groen van Fortuna zoveel nader aan het Limburgse hart gebakken lijkt dan wanneer er van een van die andere drie, ook prominente voetbalclubs uit de Zuidelijkste provincie wordt gesproken. Het antwoord daarop blijft een kwestie van gissen, vermoeden en speculeren en dwingt mij daarom haast om bij mijzelf te rade te gaan. Want hoewel hier niet geboren, ben ik er langzamerhand voldoende getogen om enigszins te snappen wat de Limburgse geest beroert.

Zoals in het geval van die promotie van Fortuna, die dus zo veel meer losmaakte dan recente promoties van VVV uit Venlo en Roda JC uit Kerkrade. Wat dan vooral te begrijpen valt uit het feit dat laatstgenoemde clubs toch gezien moeten worden als representanten van een enkele regio, zoals Noord-Limburg, of een stad, Kerkrade, en daardoor daarbuiten niet de echte warme gevoelens oproepen, laat staan sympathie of medeleven. Wat nog veel sterker speelt in het geval van MVV, dat beschouwd wordt te horen tot het DNA van Maastricht, dus weinig heeft uit te staan met wat als typisch Limburgs gekenschetst kan worden. Omdat een en een dus twee is, laat het zich daarom niet moeilijk raden waarom Fortuna Sittard met zijn promotie zoveel heeft weten los te maken in een groot deel van Limburg, dat in het wel en wee van die club zichzelf en het eigen lot weerspiegeld ziet, in tegenstelling tot VVV, MVV of Roda JC, die met hun uitgesproken karakter veel verder van de voetbalwerkelijkheid staan zoals die door zoveel Limburgers wordt ervaren, is mijn conclusie, na dit voetbalweekeinde dat door mij zo is beleefd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg, Sport en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Limburgse voetbalwereld

  1. Sjoerd zegt:

    De sympathie komt vaak voort uit het gedrag van de spelers en de supporters eromheen. Maar drie is in dit geval teveel…

  2. sjogkel zegt:

    Hoe verhoudt zich de identiteit van Maastricht en Kerkrade tov. Sittard-Geleen? En hoe is dat met Venlo? Welke rol spelen de voetbalclubs en de de supporters hierin? Sittard-Geleen is ook een relatief nieuwe en kleinere regio. Minder bedreigend en gunfactor?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s