Buitenplaats Wijlre

Zuid-Limburg mag dan een betrekkelijk klein gebied zijn, met een beperkte oppervlakte, het is kennelijk toch groot genoeg om nog plekjes te herbergen die zelfs na veertig jaar aan mijn aandacht ontsnapt bleken te zijn. Zo leuk is het dus hier dat je tot in de eeuwigheid zo maar nog verrast kunt worden. Dat overkwam mij op de Koningsdag van gisteren toen ik verleid door de zon en de meest aangename temperaturen terecht kwam op de Buitenplaats Wijlre, dat een verzamelnaam is voor het Kasteel Wijlre zelf en voor de tuinen eromheen met daarop twee gebouwen die als expositieruimten dienen. Het geheel wordt in feite geheel onttrokken aan het oog van de passant die op weg naar Valkenburg, Gulpen, het Heuvelland of Wittem is, omdat het gelegen is in de slagschaduw van de Brand Bierbrouwerij, die met haar omvang alle aandacht opeist. Dus moet je wel door het lot geholpen worden om op die Buitenplaats Wijlre terecht te komen. Wie dat lot treft, of toch misschien wel opzoekt, heeft het grootste geluk van de wereld. En zeker als het voorjaar zoals gisteren haar uiterste best doet. Want dan sta je zo maar ineens oog in oog met een echt paradijs op aarde, op die buitenplaats waar vijf eeuwen natuur en cultuur met elkaar zijn verweven. Namelijk het kasteel uit de zeventiende eeuw, het Koetshuis uit de achttiende eeuw, het ontwerp van tuinen en het park uit de negentiende eeuw, de vaste kunstwerken uit de twintigste eeuw, het kunstpaviljoen Hedge House en de hedendaagse kunsttentoonstellingen uit de eenentwintigste eeuw.

Waar dromen en genieten en verbeelding samen gaan en aan geen enkele beperking worden onderworpen, of het moet de openings – en sluitingstijd zijn. Zo werd het althans door ons ervaren. Wat een erfenis hebben kunstverzamelaars en oorspronkelijke bewoners van het kasteel Jo en Marlies Eyck nagelaten. En wat een voorrecht dat het beheer nu in handen is van het Maastrichts Bonnefanten Museum. Waardoor er nu bijvoorbeeld zo’n fraaie tentoonstelling in het door Wiel Arets ontworpen Hedge House kon worden gehouden. Met belangrijk en vooral fascinerend werk van een representant van de Neue Leipziger Schule, Tim Eitel, die een geestverwant van Neo Rauch is, aan wiens werk momenteel ruimschoots aandacht wordt besteed in het het Zwolse Museum De Fundatie. Wat des te meer zegt over het belang van de expositie die in het Hedge House in Wijlre wordt gehouden en die dus meer dan een krachtige aanbeveling waard is, te meer omdat dan tegelijk ook het fraaie park bij het kasteel en de installatiekunst in het Koetshuis bekeken kunnen worden. Wie nieuwsgierig geworden is, doet zichzelf wel een plezier om in elk geval ook nog de website van de buitenplaats te raadplegen, https://kasteelwijlre.nl/

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Buitenplaats Wijlre

  1. Sjoerd zegt:

    Inderdaad een mooi stukje Limburg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s