Cristina Branco en Mariza

Op 9 juni 2016 verzorgde de Portugese fado-zangeres Mariza een weergaloos optreden in het Amsterdamse Concertgebouw. Het staat nog in mijn geheugen gegrift en ik beschouw het als een voorrecht dat ik daar bij aanwezig ben geweest. Dat kon in dat genre niet meer overtroffen worden, realiseerde ik mij zeer wel toen ik gisterenavond in het Maastrichtse Theater aan het Vrijthof een concert van haar collega Cristina Branco bijwoonde. Toch ook niet de eerste de beste en ook met een serieus twintigjarig trackrecord achter haar naam. Want in welke concertzaal waar ook ter wereld heeft zij haar niet geringe kunnen als fado-zangeres niet mogen tonen? Het nam echter niet weg dat mijn verwachtingen iets minder hoog gespannen, of liever gezegd realistisch waren, vanwege dat nog altijd bij mij levende enthousiasme over dat eerdere optreden van Mariza. Kwam bij dat Cristina Branco van tevoren in interviews al kenbaar had gemaakt dat de fado nog wel haar vertrekpunt was en bleef, maar dat zij toch de ambitie had om haar muzikale grenzen te verkennen en te verleggen in de richting van andere genres zoals de pop en de jazz.

Wat zij dan ook, dat moet gezegd, waarmaakte tijdens haar optreden in Maastricht, waarmee zij een drie weken durende toernee door Nederland afsloot. Wat misschien ook een verklaring is voor de plichtmatigheid waarmee zij de avond vulde, zonder dat daarmee afbreuk werd gedaan aan haar kwaliteiten als zangeres, ook van de fado, die ze zeker aan bod liet komen tijdens haar anderhalf uur durend concert en waarin ze – dat toch weer wel – haar hele ziel en zaligheid legde. Maar waardoor tegelijkertijd wel overduidelijk werd dat de ambiance en sfeer in het Theater aan het Vrijthof toch van een andere orde is dan die in het Concertgebouw, waar iedere muzikant, zanger, zangeres of artiest in principe altijd een thuiswedstrijd speelt. En sterren eigenlijk alleen maar kunnen stralen…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Cristina Branco en Mariza

  1. Sjoerd zegt:

    Ik mag hier graag naar luisteren, af en toe en in alle rust. Heerlijk wegdromen met een glas Rioja…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s