Het afglijden van Israël

In vijftig jaar tijd is de staat Israël afgegleden en zijn de idealen van destijds in verval geraakt, eigenlijk gewoon in de uitverkoop gedaan. Wat is er nog over van het eens zo beloofde land, dat nu een heilstaat is geworden? Het optimisme van destijds, met de kibboetsim, de socialistische gedachten en Golda Meir en Ben Goerion hebben het veld geruimd en plaats moeten maken voor het staalharde conservatisme van de Likoedpartij en haar leider Netanyahu, met daarnaast de aartsreactie van Liebermann en zijn orthodoxen. De verschansing in het eigen gelijk en de daardoor logische onverdraagzaamheid ten opzichte van alles en iedereen waarvan het denken afwijkt of een andere dan de heersende kant op gaat, zijn mainstream, sterker nog alles bepalend oftewel Staatssache geworden. Waarin gebruik van geweld of anderszins ten opzichte van welke buitenstaander ook in beginsel en haast bij voorbaat gelegitimeerd is. De Palestijnen kunnen daar steeds meer en als geen anderen over mee praten. Maar de eigen burgers worden evenmin ontzien als ze het bestaan een eigen mening te hebben of een andersoortig geluid dan wat gangbaar is, te laten horen. Het volgende bericht is daar het verontrustende bewijs van en meteen een reden te meer om Israël heel goed in de gaten te blijven houden. Om niet te zeggen te mijden. Mij in elk geval niet gezien in een land waar men als volgt met andersdenkenden omgaat.

“De Amerikaans-Israëlische actrice Natalie Portman heeft zich de woede van Israël op de hals gehaald. Ze weigert de aan haar toegekende Genesis-Prize in ontvangst te komen nemen, uit protest tegen het anti-Palestijns beleid van premier Netanyahu. Hij zou tijdens de uitreiking spreken, maar de de ceremonie is nu afgelast. Portman kreeg in november te horen dat ze de prijs heeft gewonnen. De jaarlijkse prijs gaat naar buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de volgende generaties Joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de Joodse waarden en het Joodse volk. Leden van Likoed, de partij van premier Benjamin Netanyahu, hebben gezegd dat Portman haar paspoort en staatsburgerschap moet worden ontnomen. Volgens sommige ministers is de actrice gemanipuleerd door de door de Palestijnen geleide internationale boycotcampagne tegen Israël”.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het afglijden van Israël

  1. cpluzc zegt:

    Mijn sympathie uit de jaren 80 is verworden tot antipathie. En bizar dat ik dit met enige voorzichtige terughoudenheid schrijf.

  2. Sjoerd zegt:

    Dat zal altijd een broeihaard blijven.

  3. Dhyan zegt:

    Een zwaluw maakt nog geen zomer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s