Bloesemtocht in de Haspengouw

Naast alle mooie en prettige aspecten die nu eenmaal horen bij het wonen en leven in het wonderschone Zuid – Limburg, moet er toch ook een hinderlijke bijkomstigheid genoemd worden. Want die voordelen blijken toch een nadeel met zich mee te brengen, beseften wij maar al te nadrukkelijk gisteren tijdens het rijden van een bloesemtocht door de Belgische Haspengouw, meer in het bijzonder ten zuiden en ten oosten van Sint Truiden, de Vlaamse evenknie van onze Betuwe als die volkomen in bloei staat. Omdat er ruimschoots reclame voor werd gemaakt en omdat bij mij het bloed in dit geval kruipt waar het niet gaan kan, geboortig als ik in de Betuwe ben, had ik geen zin in een lange reis naar mijn geboortegrond om daar boomgaarden in bloei te zien, maar hield ik mij bij de streek, bij mij naast de deur. Ik hoefde maar even de Maas over te steken om de Belgische bloesempracht te kunnen bewonderen. Zo was mijn idee en mijn motief om het maar dicht bij huis te houden. Om meteen te merken dat de Haspengouw Zuid – Limburg beslist niet naar de kroon steekt, ondanks de overvloed aan bloesems, die de hoeveelheid in Zuid – Limburg wel benadert, maar deze in schoonheid niet overtreft. Wat zonder twijfel zijn oorzaak vindt in verschillen in decors.

Want Zuid – Limburg en Haspengouw vertegenwoordigen echt werelden van verschil. Onze omgeving is zeker lieflijker en ordelijker, heeft een logische structuur en plattegrond, waardoor de gehele ambiance en infrastructuur stukken ordelijker en daarmee ook veel rustiger oogt. De natuur, de omgeving lijkt de Nederlander zo voor het oog veel meer te kunnen schelen dan daar bij de Belg in dit Haspengouw sprake van is. Overal is er de verrommeling en zelfs verwaarlozing te zien. Of het om wegen, kastelen, boerderijen of woningen gaat, niets lijkt er aan die Belgische nonchalance te ontkomen. Waarbij het er niet toe doet of je tussen de bloeiende boomgaarden bent dan wel in plaatsen als Sint Truiden, Gingelom, Voort, Zepperen of Borgloon. Wat natuurlijk jammer is, omdat het zo’n afbreuk doet aan al die jubelende verhalen over de bloeiende Haspengouw. Die per saldo in het niet zinkt bij wat Zuid Limburg tegelijkertijd aan bloesem en uitbundige bloei te bieden heeft. Waarbij het de vraag blijft of dat ooit nog eens zal veranderen. Het is maar dat men dat alvast weet, als men tenminste van plan is om ook eens naar Sint Truiden te gaan, om daar een bloesemtocht te rijden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bloesemtocht in de Haspengouw

  1. Sjoerd zegt:

    Je hoeft inderdaad niet de grens over, ook de hoogstam tref je hier nog aan, schitterend gewoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s