Het blijvend tekort van Ajax

Omdat het kampioenschap van PSV een mooie aanleiding is, plaats ik hier nogmaals een stuk dat ik ruim zes jaar geleden op dit weblog plaatste. Op 31 januari 2012. Het gaat verder niet aan om mijn gelijk te halen, maar het is bijna griezelig om te zien dat dit verhaal nog altijd actueel is in Amsterdam en alleszins relevant is voor de club die Ajax is en eigenlijk is gebleven, zes jaar na dato.

Lang heb ik de illusie gehad dat de bestuurlijke treurnis welke bezig is om Ajax als voetbalclub en instituut te vellen, geen effect zou hebben op het presteren van de vaandeldragers van de vereniging, op de resultaten van haar hoofdmacht. Maar naarmate het lopend voetbalseizoen begint te vorderen, tekenen zich genoeg redenen af voor de Ajax – supporter om zich ernstig zorgen te maken. De vraag mag zo langzamerhand best gesteld worden of het voetbaltechnisch beleid zich wel in de goede richting ontwikkelt. Hoewel vele talenten naar het eerste elftal doorbreken dat dan ook wordt samengesteld uit een van de jeugdigste selecties die het Nederlands betaald voetbal kent, is dat ook meteen een van de weinige positieve aspecten die nog te onderkennen zijn in de core business van Ajax, dat bestaat in het voetballen op het hoogste niveau in Nederland. Want voor het overige is er weinig reden om naar het heden en daarmee ook naar de toekomst met vreugde en vertrouwen te kijken. Kijk, dat er oogstrelend voetbal gespeeld wordt, of liever gezegd kan worden, is op zich wel leuk, maar heeft verder geen enkele betekenis als het niet tot resultaten en zeges leidt. Waarmee we bij des Pudels Kern van de problemen zijn aanbeland, namelijk dat er niet gevoetbald moet worden om te voetballen, maar om te winnen.

Waar dus stukken meer voor nodig is dan alleen maar het zoeken naar voetballende oplossingen. Als ze langs die weg gevonden worden des te beter. Maar een overwinning zal vaker bevochten moeten worden, met passie, strijdlust en de wil om voor een zege te gaan. En daar blijft het bij Ajax zichtbaar aan ontbreken. Wat we bij alle spelers steeds zien, is flegma, gelatenheid die als het echt tegen zit, lijkt om te slaan in verbazing, niet weten en uiteindelijk blinde paniek omdat die heilige, zo vaak voorgespiegelde voetballende oplossing maar niet gevonden wordt. En vreemd is dat ook nog niet zo omdat het gros van de spelers nog geen of net twintig is, waardoor je er nauwelijks de ervaring van mag verwachten om op het hoogste niveau zelfstandig en effectief te presteren, laat staan dat ze een team bij de hand nemen en voorop gaan in de strijd. Dat is haast uitgesloten als je altijd door mannen die je voorbeeld zijn en die nooit hun hart en bezieling tonen, verteld is om te blijven voetballen. Misschien is dat wel de kern van het probleem dat Ajax kent, het ontbreken van de erkenning dat voetbal pure emotie is. Laat Frank de Boer dat die knullen nou eens leren, hen op het hart binden. Het rondo’tje en het balletje hoog houden beheersen ze namelijk al meer dan genoeg………

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het blijvend tekort van Ajax

  1. Mack zegt:

    Ik bemoei me er ook niet mee. Ze zoeken het maar uit in Amsterdam. Ik was jaloers op een speler als Zyech, en vond dat PSV hem ook had moeten proberen te halen. Maar kennelijk voorzagen ze iets goed, in Eindhoven. Maar van mij mag hij nog steeds komen. Past toch niet in de Ajax filosofie, van eigen jeugdopleiding.

  2. Sjoerd zegt:

    Volgens mij hebben ze weer eens verloren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s