Niki en Anna

De Eerste Paasdag 2018, de eerste april van dat jaar, zal in de annalen van de Nederlandse wielersport zonder twijfel opgetekend worden als een van de meest memorabele uit haar geschiedenis. Want op die dag werd een van de grootste monumenten van de wielersport, de Ronde van Vlaanderen, zowel bij de vrouwen als bij de mannen, gewonnen door een Nederlandse deelnemer. Anna van der Breggen en Niki Terpstra. Beiden afgetekende en onbetwiste winnaars. Want dat mag toch wel gezegd worden als een zege wordt behaald door solo en met ruime voorsprong op de rest van het veld over de finish te gaan. Waarmee het in beide gevallen tot de verbeelding sprekende overwinningen waren, ook omdat de weersomstandigheden bepaald zwaar genoemd mochten worden, met een temperatuur van 5,6 graden en tijdens de eerste helft van de koers ook nog eens geregeld regenval. Kortom, als je dan alleen en met voorsprong over de streep komt, mag je je met recht de terechte winnaar noemen.

Waarbij Niki Terpstra misschien ten opzichte van Anna van der Breggen nog een streepje voor krijgt omdat hij na 275 kilometer als eerste over de streep ging, nadat hij een groep met alleen maar favorieten op duidelijke achterstand had gereden. En als je dan zoals hij direkt na afloop de pers te woord staat en ondanks alle vermoeienissen in een dichterlijke overpeinzing weet te vervallen, dan ben je niet zoals hij alleen maar een broodnuchtere, gewone Zaankanter, maar een grote meneer en werkelijk heel bijzonder. Want is het wel eens vertoond dat een winnaar de beslissende slag in de koers in de volgende bewoordingen en vrij naar Raymond van ’t Groenewoud wist samen te vatten:

………ik bouwde op, ik bouwde op, ik bouwde op,
oh, het bloed spoot mij naar de kop,
het was de liefde, het was de liefde voor de koers.

Apart en authentiek, toch? En daarom reden genoeg om hem, Niki Terpstra, in te lijsten in mijn portret van de dag, voorzien van een gouden randje, met daarin terecht aan zijn zijde Anna van der Breggen, met haar prestatie die er verder even goed zijn mocht.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Niki en Anna

  1. Ximaar zegt:

    Bij de Speld een aardige: “Terpstra eerste Nederlandse winnaar Ronde van Vlaanderen sinds 3 uur vanmiddag.”

  2. Dhyan zegt:

    En ook dit gaat weer voorbij.

  3. Sjoerd zegt:

    Een super prestatie die van tevoren niemand had kunnen voorspellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s