‘Ligt’ in de duisternis

Het Nederlands voetbal heeft langzamerhand echt het niveau van het aardse tranendal bereikt. In meerdere opzichten. Zowel de Nederlandse clubteams als het nationaal elftal spelen internationaal geen enkele rol van betekenis meer. In een paar jaar tijd, eigenlijk nadat in 2014 nog een derde plaats was bereikt op het WK, heeft die neergang in duizelingwekkende vaart plaats gegrepen. We doen nergens meer mee, spelen geen enkele rol. Ook het merendeel van die uitblinkers in de Nederlandse competitie blijkt na een transfer naar een buitenlandse club, of dat nu in Engeland, Duitsland, Frankrijk of Spanje is, totaal geen potten te breken en hoofdzakelijk de reservebank of een plaats op de tribune warm te mogen houden. Omgekeerd evenredig daarmee mag hun gedrag genoemd worden en de pretenties die daarmee gepaard gaan. Want praatjes en tattoos genoeg bij de meesten van die heren, die natuurlijk wel een godsvermogen opstrijken ondanks hun minimum aan prestaties. Al met al deprimerend genoeg hun vertoning die hoogstens op hun inkomsten gebaseerd zal zijn, maar voor het overige nergens mee te maken heeft. Met over all en bottom line een desastreus beeld waar je je als natie haast voor zou moeten schamen, nu voetbal zo ongeveer de maat der dingen aan het worden is.

Bijna hopeloos en zonder perspectief, als er in dat grote, somber stemmende geheel toch niet een lichtpuntje te ontdekken is dat zelfs zo sterk is dat het de hoop op betere tijden niet kan doen verflauwen. Het gaat om een jong talent dat in de gegeven kontekst van waardeloos voetbal, dito resultaten plus grote monden en babbels haast als atypisch aangemerkt kan worden en dat, alsof de duivel er mee speelt, zijn naam ook nog eens mee heeft gekregen. Zonder hem de hemel in te schrijven en te prijzen kan Matthijs de Ligt nu al, met zijn 18 jaar, aanspraak maken op de titel van hoop der natie. Want zijn talent, dat in zijn geweldig volwassen spel is terug te vinden, is nu al onomstreden. Waar het niet bij blijft, omdat hij er blijk van geeft nog altijd nuchter, bescheiden en beschaafd te kunnen blijven door op een heldere wijze zijn woord te doen, niet door middel van kreten, maar met behulp van volzinnen. En op een manier dat je er als luisteraar of kijker voor ingenomen wordt. Kortom, een voorbeeld deze jonge man, die met zijn krachtige en positieve uitstraling het absoluut in zich heeft om anderen ook te kunnen bezielen en op sleeptouw te nemen. Gewoon een knul om ons als voetballiefhebber aan vast te houden, dit “Ligt” in de huidige duisternis.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ‘Ligt’ in de duisternis

  1. Sjoerd zegt:

    Het blijft een spelletje…

  2. Dhyan zegt:

    Tja dat is nou eenmaal voetbal, de en wint dus de ander verliest. Gewoon even geduld hebben en dan gaat die nederlandse club weer eens wat winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s