Volvo Ocean Race

Nu eens iets heel anders. Ik kan mij tenminste niet herinneren hier ooit over zeilen te hebben geschreven. En het is nu precies die sport die sinds een maand of zes mijn aandacht dagelijks gevangen houdt en dat nog wel een maand of drie zal blijven doen. Het gaat om de Volvo Ocean Race, een zeilwedstrijd die om de drie jaar gehouden wordt en waarin boten in acht, negen etappes om de wereld varen over alle oceanen. Wat die race zo fascinerend maakt, is nog niet eens zozeer het wedstrijdelement als wel de heldendom die erin besloten ligt. Want allereerst moeten de elementen in hun heftigste vorm getrotseerd worden. En dat die bepaald wat steviger zijn dan ze op de Loosdrechtse Plassen voorkomen, behoeft verder geen enkel betoog. Daarnaast wordt er zeven dagen en vierentwintig uur achtereen gevaren. Wat zoveel betekent dat de bemanningen, acht tot negen mannen en/of vrouwen, in een soort van ploegendienst opereren en elkaar doorlopend aflossen. De schepen kennen geen enkel comfort. Dat betekent onder andere dat de leefruimter erg beperkt en logischerwijs vochtig is en de mogelijkheid tot privacy net zo of zelfs nog minder. Dus geen afgesloten slaapplaatsen noch een cabine waar gekookt kan worden, zodat er hoofdzakelijk instantvoedsel genuttigd wordt.

De ontberingen die de deelnemers moeten ondergaan, beperken zich niet slechts hiertoe, maar krijgen ook gestalte in de gevaren die op zee worden gelopen en die tijdens elke race weer slachtoffers eisen. Zoals ook deze week in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan, ten westen van Kaap Hoorn, waar een van de deelnemers overboord is geslagen en niet meer gered kon worden. Een dergelijke veeleisende wedstrijd dient uiteraard in etappes te verlopen om mens en materieel de gelegenheid te geven om zich te herstellen en zich te wapenen voor het volgende traject. Momenteel staat de Volvo Ocean Race op het punt om het zuidelijkste punt van Zuid – Amerika, Kaap Hoorn, te ronden en dan de weg te vervolgen naar de Braziliaanse kust. Zeven boten liggen op die koers, met momenteel het Nederlandse schip ‘Brunel’ op kop. Er is nog onnoemelijk veel meer over deze wedstrijd te vertellen. Het verloop ervan is te volgen op Teletekstpagina 672, terwijl de app “Volvo Ocean Race” nog stukken meer informatie en ook spannende beelden bevat. Het is een absolute aanrader, dit sportevenement van allure, juist omdat het zoveel romantiek, heldendom, drama en spanning bevat en nog zoveel andere elementen die tot de verbeelding moeten spreken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport, Tips en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Volvo Ocean Race

  1. Sjoerd zegt:

    Brunel doet al heel veel jaren mee en behoord vaak tot de kanshebbers en eindigt ook vaak in de top drie, ik heb ooit een van hun schepen mogen bewonderen omdat we klant waren van Brunel. Een rondje IJsselmeer hoort daar uiteraard bij.

  2. Dhyan zegt:

    Heel wat beter dan voetbal toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s