Overzichtstentoonstelling Hans Truijen

Meerdere malen heb ik mij hier opgeworpen als een pleitbezorger voor het Museum Land van Valkenburg. Met recht en reden, vind ik. Want het is een regionaal museum dat de laatste jaren bepaald aan de weg timmert. Wat op zich al bijzonder is, omdat het hier wel gaat om een organisatie die louter met en door vrijwilligers wordt gerund. En hoe! Alleszins professioneel waardoor eigenlijk doorlopend een rijk geschakeerd en interessant palet aan exposities kan worden aangeboden. Ook nu lijkt er weer in de roos te zijn geschoten met een overzichtstentoonstelling van de Zuid-Limburgse kunstschilder en glazenier Hans Truijen ( 1928 – 2005), die zich zeker een tijdgenoot en geestverwant mocht noemen van de Amsterdamse Limburgers Ger Lataster, Jef Diederen, Pieter Defesche, Lei Molin en Pierre van Soest. Zijn werk ademt dezelfde sfeer en geest en bevindt zich dan ook ergens op het snijvlak tussen Cobra, popart en Marc Chagall. Met als belangrijkste kenmerken toch wel de veelkleurigheid en frivoliteit van de composities, welke dan ook de rode draad door de hele overzichtstentoonstelling vormen.

In de twee benedenzalen van het museum is veel schilderwerk van Hans Truijen te zien, met daarnaast de in het oog springende glas-in-lood-ramen van het gemeentehuis van Voerendaal, een wandbrede collage over de geschiedenis van de jazzmuziek, welke een plaats had gekregen in het psychiatrisch centrum “Vijverdal” in Maastricht, een studie plus maquette van zijn bekende beschildering van het binnenste van de Catharinakapel in Oud – Lemiers en last but not least een ontwerp van de ramen van de Martinuskerk in Wyck-Maastricht. Waarmee opnieuw een opvallende expositie in het Museum Land van Valkenburg tot stand kwam, een expositie die zeker een bezoek waard is. Omdat het dus om een opvallende Limburgse kunstenaar gaat, die met zijn werk de toeschouwer, de passant vrolijk maakt. Wie zo’n oppepper wil gebruiken, kan tot begin juni in dit museum aan de Grote Straat in Valkenburg terecht.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Overzichtstentoonstelling Hans Truijen

  1. Sjoerd zegt:

    Eigenlijk hadden hier wel een paar voorbeelden bij gepast, of linkjes naar zijn werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s