Welvaart en tegenspoed…..?

Ook al klotst de welvaart tegen de plinten en weten we van gekkigheid niet meer wat we met ons geld moeten doen, het mag vooral niet lijken dat het allemaal vanzelf gaat en dat de voorspoed zo maar binnenloopt. Er wordt waarachtig nog wel wat afgeleden in ons lage land bij de zee. Zeg maar eens dat er niets aan de hand is. Getobd wordt er genoeg, met al die files of de stagnaties op het spoor. Van meezitten kun je echt niet spreken, met als dagelijkse uitdaging de trotsering van het weer en de voortdurende codes geel, oranje en rood. Met dan nu het volgende bewijs dat er hier in Nederland geen pad over rozen gaat getuige het volgende bericht dat wel met stomheid moet slaan, vooral als de laatste twee zinnen zorgvuldig gelezen worden. Want dan kan de conclusie toch niet anders luiden dan dat we hartstikke gek zijn aan het worden als we het met dit soort nieuws moeten doen om onze gemoedsrust over onze ongebreidelde voorspoed te bewaren. Of zou het leven toen, in januari 1945, toch minder zwaar zijn geweest dan wij het nu hebben? Dat zal toch zeker niet waar zijn?

“In de laatste februariweek waarin Nederland massaal het ijs op ging, blijken de meeste mensen sinds de Tweede Wereldoorlog te zijn gestorven. Het waren ook de dagen waarop de griep heerste. Er stierven 3887 mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De sterftecijfers schoten omhoog door de kou en de aanhoudende griepepidemie. Vooral ouderen werden het slachtoffer. Van de in totaal 3887 doden was helft 80-plus. Week 9, van 26 februari tot en met 4 maart, is een trieste, maar ook historische week. De laatste keer dat er in een week meer doden vielen, was in januari 1945, de hongerwinter. Toen overleden er zo’n 4500 mensen per week.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

6 reacties op Welvaart en tegenspoed…..?

 1. Raam Open zegt:

  Misschien is het toch handig om de context er even bij te halen. Wat was het aantal inwoners in NL toen en wat is het nu? Hoeveel 80-plussers toen en hoeveel nu?

 2. Sjoerd zegt:

  op tweemaal zoveel inwoners valt het best wel mee, daarmee stop je de bevolkingsgroei niet een mee…

 3. Raam Open zegt:

  Nog even ter aanvulling. Mijn ouders hadden het in Leiden (het westen van het land) zwaar, maar in andere delen van het land was eten genoeg. Had met blokkade van distributiekanalen te maken. Zie ook https://historiek.net/hongerwinter-1944-1945-hongersnood/69273/.
  Mijn moeder heeft er levenslang een licht trauma aan over gehouden. (De voorraadkasten puilen nog steeds uit.) Daarom vind ik het belangrijk dat hier zorgvuldig over wordt geschreven.

  • robschimmert zegt:

   De vermelding van de overlijdenscijfers over de week in februari 2018 en het afzetten van deze tegen dezelfde cijfers in de maand januari 1945 vind ik zorgvuldig en zelfs enigszins stuitend. Want hier worden overduidelijk appels met peren vergeleken, met de onderliggende suggestie van de heftigheid van wat wij in die enige koude week van de winter 2018 wel hebben meegemaakt. Dat is hier de crux waar het wat mij betreft om gaat.

 4. math zegt:

  Van dat soort ongenuanceerd nieuws loopt het tegenwoordig over. Een dag eerder blijken 710 medicijnen niet op voorraad of moeilijk te leveren. Hoeveel vernieuwende en vervangende en dezelfde soorten medicijnen zijn er eigenlijk? Bovendien zou die handvol 17 miljoen Nederlanders dusdanige scherpe prijzen hebben weten uit te onderhandelen, dat ze aan het eind van de rij klanten worden geplaatst. Wie gelooft dit soort onzin. Enkele jaren geleden bleken we niet sterk genoeg om goeie prijzen af te dwingen. Wie heeft het hier over nepnieuws. Het 8 uur journaal bazelt er op de kosten van de belastingbetaler kritiekloos op los.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s