Referendum: schijnvertoning

Moet ik nou aanstaande woensdag naar het Gemeenschapshuis hier in mijn dorp gaan om deel te nemen aan het raadgevend referendum over de zogenaamde sleepwet? Van gemeenteraadsverkiezingen is in de gemmente Nuth, waartoe mijn Schimmert behoort, zoals ik al eerder zei, geen sprake. Dus zou ik mijn boeltje alleen bijeen moeten rapen om een voor of tegen invoering van die wet te laten horen. Niet dat dat zo’n heisa voor mij betekent. Driehonderd meter lopen wordt er eigenlijk slechts aan mij gevraagd. Zodat dat al geen argument kan zijn om aan de zijlijn te blijven staan. Wat overigens binnen het democratisch proces zoals we dat in Nederland kennen, nooit mijn gewoonte is geweest. Maar dat deze keer toch echt staat te gebeuren. Want wat de consequenties van het al of niet invoeren van die sleepwet zijn, is eigenlijk nooit helder en objectief over het voetlicht gebracht. Waar pogingen daartoe werden gedaan, waren deze eigenlijk altijd op voorhand gekleurd door de positie van degene die uitleg daarover meende te moeten geven.

Met als gevolg dat ik in het duister ben blijven tasten. Komt ook nog bij dat ik mij niet echt geroepen voelde om mij werkelijk grondig in de hele materie te gaan verdiepen. Omdat het immers over een raadgevend referendum gaat, waarbij het maar de vraag is of het door de kiezers bij de stembus gegeven advies door de regering en de Tweede Kamer zal worden overgenomen of dat het slechts na kennisneming in de map van de zoekgeraakte stukken belandt. Dat het nog tot iets anders leidt, weiger ik te geloven, nu het gehele instituut van raadgevend referendum onlangs per wet is afgeschaft, waardoor een eventuele stemgang door mij slechts als een schijnvertoning kan worden ervaren. En ik daarom de stembus de stembus en het referendum het referendum laat. De loop van de geschiedenis in Nederland of Limburg of Schimmert zal er heus niet door veranderen. Waardoor ik aan mijn besluit geen bezwaard gemoed overhoud.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Referendum: schijnvertoning

 1. Sjoerd zegt:

  Met alle plaatselijk partijen is het hier in Heerlen ook niet veel beter… Volgens mij is het persoonlijk belang bij de gemeenteraadsverkiezing groter dan het welzijn van de inwoners.

 2. math zegt:

  Ben het volledig eens. Ik voel me bijna beledigd door de gang van zaken, en aan deze schijnvertoning doe ik echt niet mee.

 3. Dhyan zegt:

  Wat maakt het uit wat ze er mee doen we moeten onze inspraak koesteren.

 4. sjogkel zegt:

  Ik ga ook, sowieso i.v.m. gemeenteraad. Ik snap best dat de inlichtingendienst deze wet erdoor willen hebben, maar ik raad het hun vooralsnog af, ik voel me al genoeg bespied zonder te weten door wie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s