21 maart: keerpunt, ijkpunt of dieptepunt?

Morgen over een week gaat Nederland weer naar de stembus, mag er weer gestemd worden. Met als bonus voor elke kiezer die de moeite neemt om naar de stembus te gaan, ook nog eens de gelegenheid om aan een raadgevend referendum deel te nemen, met als extra bijzonderheid dat het voorlopig wel de laatste keer zal zijn dat dat gehouden wordt. Het wordt namelijk afgeschaft. Nou, als dat niet een aanmoediging betekent om deze keer de democratische plicht te vervullen, dan weet ik het ook niet meer. Twee voor de prijs van die ene keer aanwezigheid in het stemhokje. Maar het volgende dieptepunt in de opkomst zal wel weer worden bereikt. Het gaat met de democratische beleving in ons land – maar waar niet in Europa? – immers bergafwaarts. Gewoon een veeg en veelbetekenend teken in een tijdsgewricht waarin de kiezer het drukker met zichzelf heeft dan met de grote zaken en onderwerpen die iedereen aangaan. Met als welhaast logisch en dreigend uitvloeisel de terreinwinst die autoritaire en nationalistische gedachten mogen en kunnen boeken. Waarvan de acceptatie van figuren als Poetin, Trump, Erdogan en Orban de voorbode en tegelijk uitingsvorm zijn. Want hoe krijgt een figuur als Wilders het anders verzonnen om in Moskou op bezoek te gaan om vriendjes met Poetin en zijn volksvertegenwoordiging te worden? Wat nog niet eens zoveel opzien baart, hoogstens een verdwaald commentaar, een gefronste wenkbrauw en anders wel wat schouderophalen.

Terwijl die Poetin en zijn kliek in het Kremlin er niet voor terugschrikt om problemen op zijn Russisch, dus met een raket hier of wat gif daar, op te lossen. Idem dito gaat het met Trump, die als een voldongen feit wordt aanvaard, waar de komende jaren mee gedealed zal moeten worden. En voor de rest doet alles dat iets in de melk te brokkelen heeft, hier zijn plas en blijft alles zoals het was. Urgentie is nergens meer een de orde en wat doet er eigenlijk nog wel toe of draagt bij? Lauw, kleurloos en slappe hap is de politiek geworden, dus nauwelijks van een textuur waar de kiezer, de man in de straat, echt warm voor zal lopen. Dus wat heeft hij dan bij de stembus te zoeken als wat in woord en vooraf nog kraak en smaak leek te hebben in no time flauw, zouteloos en niet meer te verteren wordt?. Waarbij ik, besef ik zeer wel, heel gemakkelijk praten heb nu ik op 21 maart geen nieuwe gemeenteraad hoef te kiezen dankzij een gemeentelijke herindeling die ook in een handomdraai en op afstand van de betrokken burger geritseld was. Hoewel het daarmee eens te meer duidelijk werd waarom de democratie en nog meer het gevoel erbij, steeds meer op een hellend vlak geraakt en in die glijvlucht nog verder zal gaan, als die alsmaar mondiger wordende burger niet meer en meer wordt gehoord noch op zijn woord wordt geloofd. Gebeurt dat namelijk niet, dan wordt het met dat verwaarloosde kiezersvolk alleen maar kwader kersen eten en zullen Poolse en Hongaarse verhoudingen maar al te snel dichtbij zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op 21 maart: keerpunt, ijkpunt of dieptepunt?

  1. Sjoerd zegt:

    Ik ben me nog aan het bedenken… De rest van het gezin heeft het gezien.

  2. sjogkel zegt:

    Goed stuk! Politiek kan zichzelf niet hervormen. Ondertussen zijn we een door en door liberaal land, de meeste partijen links en rechts, lokaal en landelijk idem. Het meest gehoorde woord hier in Maastricht is ‘balans’, want het gaat goed. Beetje van dit en of dat, wat bijsturen. Rest nog wat ongenoegen, bij boze ploeteraars en pestkoppen. Zolang de kruik niet barst gaan we over tot de orde van de dag.

  3. Fien. zegt:

    Ook hier in de Liemers was er een gemeentelijke herindeling. Wij hoeven dus geen gemeenteraad meer te kiezen. En die sleepwet. Ik weet het nog steeds niet, maar ik neig naar een voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s