Asymmetrische verschijningen

Gewoon eens een ervaring die hoognodig ook met anderen gedeeld moet worden en waarschijnlijk wel een schok van herkenning teweeg zal brengen, althans bij diegenen die zich ook wel eens overgeven aan de observatiemodus. Mensen kijken. Doen we allemaal. Ik ook. En daarvoor hoef je niet eens op een terras te gaan zitten. Want op welke plekken laten mensen zich niet zien zoals ze zijn? Het is een kwestie van de ogen open houden, zonder onbeschaamdheid, maar wel bij de les blijven om beloond te worden met de mooiste schouwspelen zonder dat ze nog uitzonderlijk blijken te zijn en eigenlijk alle reality – tv in de schaduw stellen. Echtparen, stelletjes, geliefden zijn nog het meest een lust voor het oog, vooral als de wederzijdse interactie en communicatie, verbaal, maar nog meer non – verbaal, serieus beschouwd wordt. Zo kwam het afgelopen weekend zo’n paar onder mijn ogen, dat mij direct verbaasde. Er was iets vreemds mee aan de hand en nog niet eens zozeer in de wijze waarop de beide echtelieden met elkaar omgingen. Daar was niets op aan te merken. Hoffelijkheid en voortdurend met elkaar aan de praat, soms serieus, dan weer een lach. Heel doodgewoon en toch klopte er iets niet, namelijk de geheel van elkaar afwijkende verschijning, die bijna asymmetrisch genoemd kon worden. Een vrouw die er modieus en verzorgd, gewoon aantrekkelijk uitzag. Waardoor de vraag die de man met zijn voorkomen opriep, des te groter werd.

Tenminste als er vanuit gegaan wordt dat een vrouw, een echtgenote, een partner meestal daar een stempel op drukt. In het uiterlijk van de man, in zijn aankleding is de hand van de vrouw vaker onmiskenbaar te herkennen. En daar wrong het dus bij deze man, die bij de eerste aanblik al een morsige indruk wekte. Wat nog eens werd geaccentueerd door een haardracht die die naam niet eens verdiende. Want daar was – ie weer, die man die met een beginnende kaalheid worstelt en dus de scheiding steeds verder laat zakken om vervolgens al het overgebleven en veel te ver doorgegroeide, lange haar in een veeg, liefst met nog wat pommade, over zijn schedel te plakken. Niet om aan te zien dus. Noem mij de vrouw die zo’n escapade van haar man over haar kant laat gaan. Maar deze dus wel die in al haar lijdzaamheid kennelijk ook nog had toegestaan dat de man zijn ijdelheid nog meer mocht strelen, op het potsierlijke dus af, door datzelfde beetje haar ook nog eens donkerbruin te laten verven. Dat gevoegd bij het feit dat de man ruimschoots de jaren des onderscheids leek te hebben bereikt, was mijn stomme verwondering toch niet zo gek. Net zo min als mijn vraag of die vrouw nog wel echt van haar man zou houden. Ik snapte er helemaal niks van.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen.... Bookmark de permalink .

5 reacties op Asymmetrische verschijningen

 1. Margo zegt:

  Hoe weet je dat het een ‘stel’ was? Misschien collega’s? Buren?

 2. Sjoerd zegt:

  Toch zie je dat wel vaker. Ik ken ook zo’n stel. Zij is zelfs kapster…

 3. Mack zegt:

  Gods wegen zijn ondoorgrondelijk.

 4. sjogkel zegt:

  Ik moest denken aan Simon Carmiggelt bij het lezen van jouw verhaal. Op televisie kon hij daarbij dan zo heel meewarig en een beetje treurig kijken, dan kwam het muziekje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s