De slag om het dierenwelzijn

Het idee dat kennis gelijk staat aan macht, want autoriteit oplevert, kan gevoeglijk naar het rijk der fabelen worden verwezen. Althans binnen de verhoudingen zoals die zich momenteel in Nederland aftekenen. De grote mond en de via Wikipedia geleende kennis winnen steeds meer terrein ten koste van wetenschap en professionaliteit, dankzij de sociale media die bij uitstek het domein van het publieke debat zijn geworden en waar alles en iedereen hetzelfde gewicht heeft gekregen en vakkennis of expertise nauwelijks nog relevantie bezitten. Inhoud is niet aan de orde. Volume en aantal doen er toe, blijken de publieke opinie te kunnen bepalen. Waardoor het simpele onderbuikgevoel, het theewater leidraad wordt en de nuance, de afweging, noem het de ratio, het moeten afleggen. Met soms als consequentie dat besluitvorming kantelt in een richting die het verstand, de wijsheid te boven gaat, maar niettemin meerderheden het goede gevoel bezorgt, omdat ze het nu eenmaal ook zo vinden. De discussies en gedachtenvorming over het klimaatprobleem spreken wat dat betreft boekdelen. Met als pijnlijkste en eigenlijk meest verontrustende bijzonderheid dat in het hele debat de inbreng van deskundigen, zoals wetenschappers en meteorologen in het bijzonder, in twijfel wordt getrokken door leken, buitenstaanders, die zich evenveel gezag en inzicht aanmeten als al diegenen die daar beroepshalve mee bezig zijn en daaraan voorafgaand een traject van jaren studie, onderzoek en kennisverwerving hebben afgelegd.

Insiders dus, die nota bene een deel van hun tijd moeten verdoen om die zogenaamde klimaatsceptici een weerwoord te bieden en de wind uit de zeilen te nemen. Maar het kan allemaal nog erger, verontrustender en vooral dommer, werd afgelopen weekend bij de Oostvaardersplassen duidelijk, waar een fors gezelschap wijsneuzen te hoop liep omdat het vond dat het zich mocht bemoeien met zaken waar het de ballen verstand van had, met als alibi de bezorgdheid om het welzijn van de dieren in dat natuurgebied. Want die was onder druk komen te staan door de vrieskou van de week daarvoor. De dieren werden te weinig gevoederd, was men van mening. Dus ging men eigenhandig, en uiteraard weer dankzij een hoop lawaai via de sociale media, tot bijvoederen over. Wel tegen het uitdrukkelijk advies in van alle instanties, organisaties en ook partijen die juist in het leven geroepen zijn om dat dierenwelzijn te bewaken, waarbij kennis en expertise voortdurend ingezet worden. Maar daar hadden die gelegenheidsdierenliefhebbers geen boodschap aan. De nood van de dieren brak hun wet. Dus deden ze maar wat, voor hun eigen goede gevoel, dat echter wel zo beperkt is dat het het echte dierenwelzijn niet eens kan meten, laat staan er iets van weten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De slag om het dierenwelzijn

 1. sjogkel zegt:

  Ook de wetenschap is verdeeld over de Oostvaardersplassen, de ene bioloog vindt het prachtig, de andere wijst het af. De media tonen alleen de reuring, met de camera inzoemen op jankende paardenmeisjes, het zijn beelden die blijven hangen.

 2. Mack zegt:

  Eerste deel geheel eens. Tweede deel, nogal makkelijk om te roepen dat niet bijvoeren beter is en die beesten te laten creperen.

  • robschimmert zegt:

   Dat niet bijvoeren wordt dus bepleit door Staatsbosbeheer, Partij voor de Dieren, wetenschappers van Wageningen, biologen. Mij dunkt toch tamelijk onverdacht en verre van gemakkelijk geroepen.

   • Mack zegt:

    Behalve Partij voor de Dieren geloof ik dat direct. Hebben ze ook een argument? En dan blijf ik roepen dat het nogal makkelijk gezegd is om die beesten te laten creperen omdat de natuur zijn werk wel doet. Ze moeten gewoon die beesten weghalen daar. Paarden in het Nederlandse wild, belachelijk.

    • robschimmert zegt:

     Mijn reactie staat per abuis hierboven.

    • Mack zegt:

     Vanochtend op de radio, een emeritus hoogleraar die betrokken was bij de start van de Oostvaardersplassen. Hij vond toch echt dat de grote grazers daar nu weg gehaald moeten worden en het in zijn geheel een vogelgebied moet worden. Bijvoeren was uitgestelde dierenmishandeling volgens hem, Niet bijvoeren dus onmiddellijke dierenmishandeling, concludeerde ik dat. Ik kan verdorie ook wel hoogleraar worden.

 3. Sjoerd zegt:

  Je moet eens op zoek gaan naar wat Lubach hierover zegt. (You Tube: De Oostvaardersplassen – Zondag met Lubach)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s