Overvliegende kraanvogels

Dat de winter gisteren is afgesloten, dat hebben we geweten. De lente heeft zich hier in Zuid-Limburg namelijk op een heel bijzondere manier aangekondigd. Ik prijs me gelukkig dat ik er getuige van ben geweest hoe haar komst hier werd gemarkeerd en ook nog eens onderlijnd. Het was niet eens die opvallende temperatuursprong, van min vijf graden naar plus veertien graden in een etmaal tijd, die ervoor zorgde dat deze zondag 4 maart 2018 voor altijd in mijn geheugen gegrift zal zijn. Die trouwens even opvallend was als die van een maand geleden bij onze terugkeer uit Tenerife, toen we ook al met zo’n verandering in temperatuur te maken kregen, in de omgekeerde richting, waarbij we een verschil van vierentwintig graden in vier uur tijd ondergingen. Nogmaals, het waren dus niet de weersomstandigheden die deze dag tot een bijzondere maakten, hoewel ze ons wel verlokten om een goede wandeling in de omgeving van Vijlen te maken. Met een voortdurend klimmen en dalen, waarbij de hooggelegen kerk van het dorp steeds in ons vizier bleef, terwijl wij anderszins ook op zoek waren naar beginnend leven in bermen, akkers en bosranden. Zonder resultaat. Alles was nog in ruste, zelfs in dat fraaie in de diepte en in de luwte van het Vijlenerbos gelegen gehucht Groeneweg, behoudens dan de alom aanwezige sneeuwklokjes en die enkele crocus. Maar dat was meer een nawee van de winteridylle die op die plek op deze bescheiden en ingetogen wijze vorm krijgt.

Vreedzaamheid en stilte dus die opeens ruw werd verstoord door luid trompetgeschal boven onze hoofden, reeksen klaroenstoten die van geen ophouden wisten en die veroorzaakt werden door formaties grote donkere vogels die vanuit het Zuiden in V – vorm in de richting van het Noorden vlogen. Ze volgden elkaar zonder onderbreking op, terwijl hun geluid alleen maar heviger werd. Maar het waren me dan ook aantallen. Honderden, duizenden die achter elkaar aan vlogen en in eerste aanleg aan ganzen deden denken. Maar daar waren ze te groot voor en oogde hun vlucht ook te gestrekt. Wat onze fascinatie door dit grootse schouwspel van zovele formaties trekvogels er alleen maar groter om maakte. We kregen echt het gevoel van een bijzonder verschijnsel getuige te zijn. Wat achteraf bezien en bij thuiskomst dan ook het geval bleek toen in een nieuwsbericht werd vermeld dat tienduizenden kraanvogels tijdens de middag over Zuid – Limburg waren gevlogen, op doortocht van hun winterverblijven in vooral Spanje naar hun broedplaatsen in het Noorden van Europa. Waarmee voor ons meteen vaststond dat wij dus ooggetuige waren geweest van een heel bijzonder begin van de lente op deze vierde maart. Waarvoor ik ook naar het bijgaande filmpje verwijs, dat een opname bevat van de passage van al die kraanvogels, die voor ons onvergetelijk was.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Overvliegende kraanvogels

  1. Sjoerd zegt:

    Heel bijzonder, en ik heb ze gemist…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s