Over Kroon gesproken…

Elke keer als Marco Kroon via het TV – scherm bij mij de huiskamer binnenkomt, ontstaat er bij mij een soort van ongemak, begint het bij mij te schuren alsof er voor mijn gevoel iets niet klopt, met of rond die man. De oorzaak zou in eerste aanleg best bij mij kunnen liggen. Bijvoorbeeld omdat ik mogelijk een verkeerd verwachtingspatroon heb met betrekking tot de drager van de Militaire Willemsorde, die hoogste Nederlandse onderscheiding die immers zelden wordt gegeven. Misschien dat daardoor bij mij het idee is ontstaan dat zo’n geridderde een soort van rolmodel zou moeten zijn, een voorbeeld voor het Nederlandse volk, een toonbeeld van haar beschaving. Nou, daarvan uitgaande is het wel zo zeker als wat dat die Marco Kroon op geen stukken na aan dat idee, dat beeld kan voldoen. Want hij mag dan wel moedig zijn geweest, vóór zijn gegaan in de strijd, daarmee is hij nog niet in de positie van rolmodel komen te verkeren. En zal hij daar in mijn perceptie dus ook niet terecht komen als de kroegbaas in wiens gelegenheid drugs en wapens en wat dies meer zij werd gevonden. Waardoor hij met al zijn strijdlust meer in de sfeer van de kickboksers en motorclubs thuis hoort.

Welk beeld hij ook nog eens versterkt met zijn performance en uitstraling die op zijn zachtst gezegd weinig verfijnd, om niet te zeggen ordinair genoemd kan worden en dus zeker niet dat toonbeeld benadert dat van een drager van de Militaire Willemsorde verwacht mag worden, in weerwil van de rang van majoor die hij als beroepssoldaat heeft verworven. Kortom, het blijft in feite ongemak dat hij door zijn verschijning en presentatie veroorzaakt en ook nog eens versterkt door alle verhalen en twijfels die hij rond zijn militair optreden ook nog eens in de wereld heeft gebracht. Zelfs zozeer dat bij mij langzamerhand de gedachte is ontstaan dat die MWO misschien wel wat overhaast aan hem is toegekend en dat het mij niet zou verbazen als er links en rechts in Den Haag wat spijt is ontstaan dat Marco Kroon de hedendaagse vaandeldrager van de Militaire Willemsorde is geworden. Zou het daarom zo zijn dat er nog niet zo lang na hem een tweede militair diezelfde hoogste onderscheiding heeft ontvangen, van wie nadien trouwens nooit meer een taal of teken is ontvangen? Zoals het ook bij zo’n rolmodel hoort.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Over Kroon gesproken…

  1. terrebel zegt:

    Het is een vreemde zaak inderdaad. En waarom geen lintje aan mensen die níet vechten? Die geven immers het goede voorbeeld want als mensen niet vechten hoeven anderen dat vanzelf ook niet meer.

  2. Sjoerd zegt:

    Voor mij is hij ook geen Held des Vaderlands

  3. Dhyan zegt:

    Vreemde man die Kroon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s