De achtertuinen van Meerssen

Met vliegvelden lijkt het tegenwoordig nog alleen maar kommer en kwel te zijn. Met de mensen, en vooral de omwonenden, als bron van ellende. Daar begint het namelijk steeds meer te wringen en worden de spagaten alsmaar zichtbaarder. Want wie laat zich de welvaart niet graag aanleunen? Lekker toch als iets vandaag besteld is en het de volgende dag van over de plas of van ver wordt ingevlogen? En wie gaat er, nu het geld weer lekker rolt, niet graag een paar keer per jaar op verplaatsing, bij voorkeur met het vliegtuig dat als het even kan, het liefst om de hoek opstijgt? Maar die medaille die alsmaar meer blinkt en zoveel voordelen en weldaden brengt, heeft ook nadrukkelijk een keerzijde, die voor velen maar lastig te aanvaarden en te dragen is. De groei van vliegbewegingen, die we met onze toenemende consumptiebehoeften wel zelf veroorzaken, blijkt ook het incasseringsvermogen van met name omwonenden van vliegvelden op de proef te stellen. Oftewel, de lusten worden maar al te gretig en haast als vanzelfsprekend zwijgend geïncasseerd, terwijl over de daarmee gepaard gaande lasten omgekeerd evenredig herrie wordt gemaakt. Ook het dossier Maastricht Aachen Airport (MAA) spreekt boekdelen van die dubbelhartigheid.

Welke des te schrijnender is nu het met dit Limburgse vliegveld eindelijk een beetje excelsior begint te gaan en de werkgelegenheid eromheen zienderogen toeneemt.. Want opeens zijn de achtertuinen in het aangrenzende Meerssen te klein en worden fijnstof, trillingen, decibellen er met de haren bijgesleept om uitbreiding van het vliegveld, hoe marginaal ook en zelfs nog liggend binnen de geldende milieunormen, vooral tegen te gaan. Omdat men er gewoon last van heeft, de lieve vrede erdoor wordt verstoord, men rust in de eigen tent wil hebben onder het zo passende motto “Not in my backyard”. Wat zoveel is als het hedendaags egoïsme dat steeds meer opgeld doet en zich hier zo overduidelijk en in deze vorm manifesteert. Met het eigen probleem als leidend zonder dat de plussen als werkgelegenheid of het vakantieplezier van medemensen nog aan de orde zijn en zonder dat er aan gedacht wordt dat er andere omwonenden zijn die meer reden tot klagen hebben, maar al jaren niet meer worden gehoord. Misschien dat een bezoek aan het aangrenzende Geverik deze Meerssenaren bij zinnen brengt en ze hun eigen achtertuinen meer op waarde doet schatten als ze de te verwachten overlast meer in perspectief plaatsen. Ook omdat het in een klein en dicht bevolkt land nu eenmaal altijd om geven en nemen gaat……

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De achtertuinen van Meerssen

 1. Sjoerd zegt:

  Als ik daar zou wonen zou ik er ook niet gelukkig mee zijn.

 2. sjogkel zegt:

  Als indertijd de oost-westbaan zou zijn aangelegd, zou men in Schimmert nu ook mee gaan piepen. Ergens lopen we ons vast en dwingt het ons om andere keuzes te maken.

  • robschimmert zegt:

   Het gepiep of gejammer in Meerssen van vermeende overlast staat in geen enkele verhouding tot dat wat men in Beek, Neerbeek en Geverik te verduren heeft van landende toestellen.

   • sjogkel zegt:

    Overlast is een moeilijk begrip. Waar ligt de grens tussen last, een beetje last of geen last van geluid. Wanneer wordt iets getolereerd en wanneer niet? Als de frequentie toeneemt daalt de tolerantie. We leven al in een vrij drukke en dichtbevolkte regio.

 3. Dhyan zegt:

  Geven en nemen werkt in de hand dat degenen die er het slechts tegen kunnen maar moeten blijven geven.

 4. Dhyan zegt:

  … sorry ik bedoel nemen, oftewel incasseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s