Het Brodsky Quartet in Leut

Een paar maanden terug – het moet rond 1 december zijn geweest – kwam dat wonderlijke en tegelijk nog zo onbekende Belgisch Limburgse dorp Leut hier ter sprake. Door een merkwaardig toeval was het opeens in the picture bij mij gekomen. En die verbazing blijft nog steeds bij mij rondzingen. Want hoe krijg je het verzonnen om juist in de dorpskerk van zo’n onooglijke stip, ergens langs de Maas, de meest vermaarde muziekensembles te laten spelen, ensembles, strijkkwartetten veelal, waarvan de grote concertzalen in alle wereldsteden hun eigenlijke habitat zijn en het gebruikelijke decor vormen voor hun optredens? Wat bewoog toch het fameuze Tsjechische Pavel Haas Quartet om zich in de Pieterskerk in Leut te laten horen en daar waarachtig de sterren van de hemel te spelen? Niks een schnabbel tussendoor. Gewoon muziek laten horen die beklijft en bij blijft tot een volgend bezoek aan ditzelfde kerkje gisteren, dat opnieuw afgeladen vol was met publiek dat zich gestoken had in dikke winterjassen om zich in elk geval warm te houden tot opnieuw een sterrenensemble het podium zou vullen. In dit geval het Britse Brodky Quartet, dat zo mogelijk nog meer naam en faam heeft dan dat Pavel Haas Quartet en dat tijdens het laatste Prinsengrachtconcert de complete show mocht stelen.

En daar komt die bijzondere bekoring van het kerkje in Leut weer de kop opsteken. Want geloof het of niet, dat optreden voor het verwende Amsterdamse publiek werd verre overtroffen door haar muzikale prestatie in dat Leut voor een kleine, intieme kring die zich heel snel liet verwarmen door de virtuositeit en de bezieling van dit Brodsky Quartet dat met name uitblonk in de uitvoering van het achtste strijkkwartet van Sjostakowitsj. Waarmee een moment van gewicht ontstond dat kon uitgroeien tot een muzikaal monument in een meer dan bijzondere ambiance. En niet doordat een kerk gehoorzaal kon zijn. Maar nog veel meer doordat het café tegenover de kerk dienst doet als foyer, waar het dus heel goed toeven is, onder andere dankzij uitstekend bier dat voor maar 1,60 euro getapt wordt. Waarmee verder alleen maar gezegd wil zijn dat lekkers niet speciaal van verre hoeft te komen en fijnproevers genoeg van hun gading naast de deur en om de hoek kunnen vinden. Zoals wij dat opnieuw in Leut met dat geweldige Brodsky Quartet ondervonden, dat hier te horen is in haar uitvoering van het Adagio van Barber tijdens dat Prinsengrachtconcert in Amsterdam.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het Brodsky Quartet in Leut

  1. Sjoerd zegt:

    Ze doen in ieder geval hun naam eer aan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s