De moddersjpraoch

Sinds het jaar 2000 is 21 februari de Internationale Dag van de Moedertaal. Een prima aanleiding om vandaag dus eens stil te staan bij de betekenis van de moedertaal en vooral bij de vraag wat ze doet met de beleving van de identiteit. En om het helemaal tastbaar en aanschouwelijk te maken, is het misschien wel zo aardig om een deel van het antwoord dan maar meteen in het Limburgs dialect weer te geven. Dan zijn we niet verder, maar juist dichter bij huis. Dus beste lezer, van buiten Limburg, zet u schrap en doe uw best om de Limburgse taal en geest, zoals die hieronder in een van haar vele varianten te lezen is, enigszins te betrappen. Want

” Veur vöal Limburgers is ’t Limburgs – i wat veur ‘ne variant dan óch – de moddersjproach. Dat sjteet de communicatioeën mit nit-Limburger nit in d’r waech. Kènger liere óp ‘ne jonger auwerdoom ’n tsweide sjproach, tsoem beisjpiel de sjtandaardsjproach Hollendsj, tsiementlich einfach. En ’t meërche dat wèn e kink (heem) in ’t Limburgs weëdt jroeës braat, ’t doadurch sjleëter Hollendsj kalt en wènniejer kanse in de jezelsjaft hat, kèn almaelig in d’r muulemmer. Oes de forsjung hat sich eroesjesteld dat wèn me mieë sjproache kènt de aljemene sjpoachbehersjoeng jroeëser weëdt. Doa is noch mieë. ’t Jift e eng verband tusje moddersjproach en identiteit. Sjproach is nit allèng ’n verzamloeng klanke en wöad woamit zèts jebouwd kènne weëde. In de sjproach sjpeijelt ziech de koeltoer, wie me dènkt en wie me in ’t leëve sjteet.

Dat ziet me i Limburg tseruk i traditioeëne wie vastelovvend, in d’r hoemoor, in de moeziek. Zoejaar wèn v’r ós d’r poekel vol sjelde. Vöal doava kèn allèng meh in ’t Limburgs, verluust wèn ’t in ’n anger sjproach övverjezats weëdt zieng essèns, zieng zieël. Os sjproach is e eerfsjtuk van de jeneratioeëne die veur ós jeleëfd hant en daodurch zeunt vuur nit allèng mit-ee meh óch mit häön verbonge. Zoeng sjproach, doa döasj te sjtólts dróp zieë. Doa mós te sjtólts dróp zieë. Omdat dat allèng d’rveur kèn zörje dat v’r die sjproach óch blieve jebroeche. Sjproache die nit jebroed weëde, sjproache die nit mieë durch eldere mit hön kènger jesjpraoche weëde zeunt verdamt tse versjwiende. D’r klureriechdoom van ’t Limburgs hat jèt bèssers verdèngd. Jèt vöal bèssers. Huuj, óp d’r Daach van de Moddersjpaoch, en daonao óp alle daach die noch komme jeunt.”

(Met dank aan Dagblad de Limburger)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De moddersjpraoch

  1. Sjoerd zegt:

    Je had de begeleidende tekst gewoon weg moeten laten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s