Dat zijn dus de Hollanders

Zodra ze in den vreemde zijn, schrijven Nederlanders toch altijd weer hun eigen verhaal. Als ze al niet vaak door stemverheffing opvallen, dan toch wel door eigenaardigheden in gedrag, die meteen ook onze landsaard kenmerken. Niet dat ze daarmee spectaculair in het oog springen. Integendeel, een scherpe observatie is toch wel vereist om die bepalende details te kunnen onderkennen. Te meer omdat wij Nederlanders opvallen door onze uitgesproken onopvallendheid in onze verschijning. Want doe maar gewoon, dan wordt er al gek genoeg gedaan, is nu eenmaal het Leitmotiv in het land waar het maaiveld norm en tegelijk hoog genoeg wordt geacht. Dus zie ze dan maar eens in een enkele oogopslag te vangen, bijvoorbeeld in een omgeving als Tenerife waar de smakeloze Engelse uitbundigheid de maat van alle dingen is. Maar gevoel en nog meer intuïtie willen dan toch wel de goede leidraad zijn om landgenoten op de korrel te krijgen. Oftewel het is een kwestie van geduld tot de Hollandse aard wordt onthuld. Waarvoor het zandstrand of de rand van een zwembad de gezochte plekken zijn. Omdat juist daar en ook nog eens ver van huis, als de banden van de sociale controle niet meer zo voelbaar zijn, alle schroom en elke rem verdwijnt. Met als gevolg een terugkeer naar zichzelf en de onthulling van een kern die normaliter verhuld zal blijven.

Want wat blijken wij dan toch behept te zijn met het weer en vooral geconditionneerd door al haar nukken en grillen. We zijn wel op Tenerife op vakantie, maar met de verwachting, om niet te zeggen de zekerheid, dat de zon alle dagen en liefst 24/7 zal schijnen. Wat dan wel voortdurend gemonitord wordt. Er zal toch geen bewolking in aantocht zijn die de voorspelde zonpret kan bederven? Zie daar die Hollandse mannen voortdurend op de uitkijk staan, de ogen gericht op de hemel, als dijkwachters, weermannen, jagers, die zo huis en haard en met name hun zonnende partner in acht nemen en beschermen. Het is bijna een ritueel, in elk geval een ceremonieel dat zich op zo’n dag maar blijft herhalen, in de cadans van elk uur toch op zijn minst eenmaal. Waarbij waarschijnlijk dit nuttige ook met het aangename wordt verenigd. Omdat zo’n hemelinspectie natuurlijk voor het gros van die mannen ook de welkome afleiding is tijdens dat verplichte zonnen, die penitentie welke een volgende eigenaardigheid is, en nog meer de ongedurigheid die daarbij lijkt te horen. Leer ze kennen. Want dat zijn wel die Hollanders, die echte Hollanders, die op de rand van het zwembad en hun ligstoel verkeren tussen hun telefoon en de stand van de zon en de wolken en zo de uren aftellen, in een lijdzaamheid waarmee ze zelfs nog niet opvallen. Dat zijn dus de Hollanders.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dat zijn dus de Hollanders

 1. tenerifezuid zegt:

  Leuk artikel met aparte invalshoek. Voor de liefhebbers van Tenerife heb ik een advies: probeer eens een lokale fiesta of ander evenement mee te maken. Heel leuk!
  Op deze pagina lees je de recente evenementen in Tenerife:
  https://www.tenerifevakantie.com/events/
  Veel plezier,
  Guy

 2. sjogkel zegt:

  Tja, raak geobserveerd, je had wel prijs met zulke koekenbakkers aan de pool, wordt er verbaal uitgewisseld dan hoor je er ook bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s