Nao ’t Zuuje

Net doen alsof er hier in de omgeving niks aan de hand is en het leven loopt zoals het altijd loopt, zou behoorlijk ongeloofwaardig zijn. Want de Limburgse vastelaovend is nu eenmaal onontkoombaar als je in haar slagschaduw woont. En ook al doe je er niet meer aan mee en ook al heb je je bedenkingen bij de dorpsoptocht die niet meer is zoals ze ooit eens was, onttrekken doe je je toch niet aan dat gevoel dat bij die drie dolle dagen hoort, een gevoel dat onderhuids aanwezig blijkt en zo maar tot leven komt bij de minste of geringste aanleiding als die typische verbondenheid weer zichtbaar wordt of bij de een of andere gelegenheid aan de orde komt. Zoals ik zo maar en eigenlijk opeens bevangen werd door zo’n vleug van trots, saamhorigheid en levensvreugd dat bij de Limburgse vastelaovend hoort, toen ik een paar dagen geleden als het ware overrompeld werd en met volle teugen genoot van de fraaie documentaire “Nao ’t Zuuje” van filmer Rob Hodselmans.

Daarin worden een paar echte Venlose carnavalsvierders gevolgd tijdens hun viering van de Carnavalsdagen in Venlo, het stadje van plezeer. Met Lex Uiting, ras- Venlonaar en BNN-VARA-presentator, als de centrale figuur in zijn rol van Prins Carnaval, alias Lex I. Het resultaat is een waarachtig innemend, warm en ontroerend portret van het carnaval zoals dat in Limburg gevierd wordt. Weliswaar met Venlo als decor, maar voortdurend met de herkenbare aanknopingspunten waardoor die fraaie en treffende schets even gemakkelijk in Kerkrade, Maastricht, Sittard of Roermond kon zijn gemaakt. En steeds op de huid en bij de essentie van de vastelaovend zoals elke Limburger die kent. Waardoor ik zo nu en dan de rillingen kreeg en mij op momenten voelde gloeien. Van trots op dat mooie feest dat de Limburgse vastelaovend is. Verdomd als het niet waar is. Ik bleek een Limburger geworden….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nao ’t Zuuje

  1. Sjoerd zegt:

    Ik heb het helaas niet gezien, maar heb meer goede recensies erover gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s