Onrechtvaardig inkomensbeleid

De salarissen, pensioenen en uitkeringen over januari zullen inmiddels goeddeels bij iedereen zijn bijgeschreven, zodat het mogelijk wordt om te overzien wat die exploderende economische groei in Nederland op individueel inkomensniveau voor een effecten heeft. Het geld zou immers in de vaderlandse polder tegen de plinten op klotsen? De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest en de orderportefeuilles lijken bijkans te barsten. Zo vol zouden ze zijn. Maar naar het zich laat aanzien, is er voor het gros van de werkenden nog weinig reden om te juichen als er tenminste gekeken wordt naar wat die nieuwe inkomens onder de streep laten zien. Er kan in feite gewoon, althans door de laagste inkomensgroepen, en door de uitkeringstrekkers en gepensioneerden sowieso, gefloten worden naar een toename van hun koopkracht. En volgend jaar nog meer, als het laagste BTW – tarief ook nog een zwieper omhoog krijgt, waardoor producten die in de eerste levensbehoeften moeten voorzien, behoorlijk wat duurder worden. Met als gevolg dat de lusten van die zo luid bejubelde economische groei aan de neus van een flinke groep Nederlanders voorbijgaan, terwijl zij wel gedurende de afgelopen jaren door alle getroffen bezuinigingen de lasten hebben mogen en moeten dragen om hun bijdrage te leveren aan het economisch herstel. Het maakt die lach waarmee Rutte telkens weer zijn economische zegeningen telt, alleen maar wranger en zelfgenoegzamer, omdat hij zo te zien vergeet dat hij wel premier is van alle Nederlanders.

Per saldo blijkt hij dus leiding te hebben gegeven aan beleid dat een tweedeling heeft bewerkstelligd, tussen haves en havenots in de vaderlandse samenleving en dus een kloof tot stand bracht die de komende jaren alleen maar groter wordt. Niets dat op eerlijk delen en verdelen lijkt, als daar de VVD van diezelfde Rutte al voor zou zijn. Ja natuurlijk wel met de mond beleden, maar de liberale, of liever gezegd de neo-liberale, werkelijkheid blijkt toch stukken weerbarstiger te zijn dan alle mooie woorden in het partijprogram waarvan het papier wederom maar wat geduldig lijkt. Zodat langzamerhand de vraag gewettigd lijkt of de VVD met al haar smoesjes moet blijven wegkomen als ze maar weigert om iedereen boter bij de vis te geven, nu die niet meer zo duur betaald hoeft te worden. Wordt het niet eindelijk eens tijd om klassieken als Marx weer eens van stal te halen en van hun stof te ontdoen, nu er weer 19e eeuwse maatschappelijke verhoudingen beginnen te ontstaan, met rijken die rijker worden en armen armer, en ook nog eens in toenemende mate aan beide zijden. En moeten die valse profeten, zoals Wilders en nu weer Baudet, ook niet de deur worden gewezen, omdat ze niets anders dan nog meer onvrede hebben gebracht en nog niemands lot echt hebben verbeterd? Zou het niet wijzer zijn om serieus en met kracht te hoop te lopen tegen dit onrechtvaardig beleid dat de sterken sterkt en de zwakken verzwakt?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Onrechtvaardig inkomensbeleid

 1. Dhyan zegt:

  Ik kan in je artikel alleen Wilders en Baudet niet plaatsen, ze voeren als een van de weinigen toch oppositie tegen dat beleid van die Rutte.

 2. pjotr zegt:

  Het is opmerkelijk, dat zovelen de mooie babbels van Rutte en zijn VVD voor zoete koek slikken.
  Is het omdat zij de babbels van Wilders (onderhand oud en uitgekauwd) en van Baudet, waar Rutte zo lekker in meegaat, belangrijker vinden dan een menselijke maatschappij?
  En niet in de gaten hebben, dat zij zelf zwaar genaaid worden?

 3. Mack zegt:

  Arbeiders, vereenigt U!

 4. Sjoerd zegt:

  En toch maar weer iedereen op Rutte stemmen… Wellicht is de partij van de arbeid te hard gestraft en moeten we nu op de blaren zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s