Maracaibo

Afgelopen zondag sprak ik iemand die een aantal jaren op Curaçao had gewoond en gewerkt. Natuurlijk voerden de verhalen over het Caraïbische eilandleven en de typische Antilliaanse cultuur de boventoon. Maar wat vooral bijbleef was het beeld dat werd gegeven van de oversteek naar Venezuela, zo’n trip waar een lang weekend meer dan eens mee gevuld werd, moest worden om het een beetje vol te kunnen houden in de kleine wereld die Curaçao wel was. Op het vasteland van Venezuela was Maracaibo de aantrekkelijkste en meest interessante stad, een stad van 1,5 miljoen inwoners, welke aan het grootste binnenmeer van Latijns – Amerika ligt. Ons IJsselmeer past wel enkele keren in dat Meer van Maracaibo dat een oppervlakte heeft van 13.800 vierkante kilometer, oftewel vijfmaal de oppervlakte van de provincie Noord-Holland. Over maatvoering gesproken die daar toch even anders is dan de Nederlandse.

Want zijn wij al erg fier op onze Zeelandbrug die wat ons betreft met haar vijf kilometer lengte al gauw tot een van de wereldwonderen gerekend wordt, bij Maracaibo is over de toegang tot dat meer ook een brug aangelegd, die echter circa 8,5 kilometer telt. Datzelfde Meer van Maracaibo is trouwens ook goed voor een nachtje lekker amusement tijdens een zogenaamde ‘bliksemexcursie’. Want gedurende 260 dagen per jaar wil de bliksem rondom dit meer gemiddeld tot 280 keer inslaan. Rest nog een bijzonderheid welke de stad Maracaibo uniek maakt. Het is namelijk de enige buitenlandse stad, afgezien van Paramaribo, waar nog een borstbeeld van koningin Wilhelmina te bewonderen is. Dat herinnert aan de oorlogsjaren toen Shell juist hier extra activiteiten ging ontwikkelen om zo de geallieerden te kunnen steunen. Oftewel, Venezuela is heel wat meer dan alleen Maduro, Chavez en Caracas.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Maracaibo

  1. Sjoerd zegt:

    Voor mij is het toch de ver van mijn bed show…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s