Amigos do Brasil

Vrijwilligersprojecten en – activiteiten onttrekken zich vaak aan de waarneming van het grote publiek. Ze blijven grotendeels onder de radar van de media omdat ze te weinig spraakmakend zijn. Goed nieuws is namelijk geen nieuws. Vandaar dat al diegenen die zich daar, bijna uit het zicht en achter de schermen, voor inzetten, respect verdienen, veel respect, omdat het per saldo wel allemaal liefdewerk oud papier is. Zodat hier toch maar eens de schijnwerper wordt gezet op zo’n kleine, in de luwte werkende stichting uit Valkenburg aan de Geul, Amigos do Brasil, die in het Noordoosten van Brazilië arme en kansloze mensen helpt. Ze steunt het werk van de Valkenburger Rover van der Ploeg en zijn Braziliaanse vrouw Eliana Rodrigues Cavalcanti, die wonen en werken in en rond de miljoenenstad Recife en daar in de loop der jaren, sinds 1982, verschillende projecten hebben opgezet om de levensomstandigheden van de arme en kansloze jeugd uit de krottenwijken te verbeteren. Dat resulteerde in een succesvol functionerende crèche, welke oorspronkelijk was gestart als opvang voor de zgn. vuilnisbeltkinderen.

Daarnaast is in 1992 een gehandicaptenproject van start gegaan dat is uitgemond in een ontmoetingsplek voor deze kansarme mensen, waar tegelijk ook bezigheidstherapie wordt gegeven. In 2001 werd begonnen met een project dat zich richtte op de educatieve en culturele vorming van jongeren uit de favela’s en de arme volkswijken. In dat kader kon al snel een praktijkruimte in gebruik worden genomen waar informaticalessen worden gegeven. Inmiddels heeft de stedelijke overheid het totale activiteitenpakket onder haar hoede genomen. Kortom, Amigos do Brasil maakt in Recife bepaald wel het verschil, mede dankzij de voortdurende financiële ondersteuning van de zusterorganisatie in Valkenburg aan de Geul. Waar dus evenmin stil gezeten wordt omdat er wel voortdurend initiatieven en activiteiten nodig zijn om die stroom van fondsen in de richting van Recife te kunnen continueren. En nogmaals. Het is allemaal liefdewerk oud papier. Dus is sympathie en aandacht meer dan op zijn plaats. En wie er nog meer van wil weten, doet er goed aan om naar de website van deze stichting te gaan, naar http://www.amigosdobrasilvalkenburg.nl

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Amigos do Brasil

  1. Sjoerd zegt:

    Het probleem is dat je niet alle initiatieven kunt steunen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s