Verwarrende tijden

Zijn het verwarrende tijden of niet? Geen ontkennen mogelijk voor wie de vijftiger, zestiger, zeventiger, tachtiger, negentiger jaren heeft meegemaakt, in die tijd is gevormd en daarin de eigen referentiekaders heeft kunnen opbouwen. Er is geen houden aan. Wie raakt er de draad niet kwijt? Bij het zien van zo’n Frans Timmermans, aan wie het scheerapparaat ook niet meer is besteed, omdat de tijdgeest, wat dat dan ook moge zijn, ook over hem vaardig lijkt geworden. En wie raakt het spoor niet bijster bij de poging om Baudet nog te snappen als hij met een meteoroloog, Hiemstra in dit geval, op diens terrein in debat wenst te gaan over, althans diens stelling wil betwisten dat het klimaatprobleem acuter van aard is dan velen willen geloven. Zie hier de volslagen leek die de handschoen met de vakman, de wetenschapper wil opnemen. Alsof kennis er ook al niet meer toe doet. Hoe krijg je het verzonnen, ben je geneigd als oudergediende te denken. En dat het spoor het spoor niet meer is, is al langer bekend. Maar zo zout als Pro Rail het in het tweede decennium van de 21e eeuw maakt, is het nog nooit gegeten.

Want wat is er op 10 december bij de hevige sneeuwval gebleken? Dat spoorbedrijf was toen nog niet klaar voor de winter die het nota bene bestond om veel vroeger dan door Pro Rail gewenst in te vallen. En wat te denken van de, zo lijkt het, succesvolle handtekeningenactie die de Tweede Kamer wil dwingen om een besluit te nemen over twee vaste vrije dagen met Carnaval, waardoor burgers niet hun eigen verlofrecht hoeven aan te spreken? En het is zeker geen grap, dus serieus bedoeld. Evenmin als een nieuw spelprogramma op de vaderlandse televisie, waarin twee teams tegen elkaar spelen om de wederzijdse inkomens aan de weet te komen. Het kan dus echt allemaal gekker en dwazer dan in de vorige eeuw voor mogelijk werd gehouden. Er blijkt nergens meer een maat op te staan. Met alleen maar verwarring en verwarrende tijden tot gevolg. Want is er nog iets van wat tot voor kort nog zo zeker was, wel recht overeind en onwrikbaar gebleven?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Verwarrende tijden

  1. Mack zegt:

    Ik vind het alleen jammer dat zo’n Hiemstra dan niet in debat gaat met hem. Maak hem dan af, zou ik zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s