Haalt Trump 2019?

Het jaar 2018 is net een week oud of de reuring rond de figuur Trump heeft alweer zulke vormen aangenomen dat langzamerhand de vraag gerechtvaardigd lijkt of diezelfde Trump het jaar 2019 nog als president van de Verenigde Staten zal halen. Niet dat het kijken in koffiedik mijn stiel is, laat staan dat ik mijn hoed op eet als mijn voorspelling uit zou komen, maar er zijn meer dan genoeg tekenen die erop wijzen dat het niet zo gewaagd is om een dergelijke prognose te doen. Zet gewoon een aantal recente feiten op een rij. Begin bij het relaas dat journalist Michael Wolff vastlegde in zijn boek ‘Fire and fury’ en dat een ontluisterend beeld schetst van het presidentschap van Donald Trump en nog meer van de verbijsterende wijze waarop zijn staf zich tot hem verhoudt, gelet op de daar onverholen levende twijfels over zijn intellectuele en geestelijke vermogens. Met nauw daarmee verweven de breuk die tussen Trump en zijn ideologisch geweten Steve Bannon daardoor is ontstaan dan wel tot uiting is gekomen. Een drastisch slinkende steun van het electoraat dat Trump in 2016 heeft gekozen, kon daar wel eens het gevolg van zijn. Gevoed door de inhoud van het boek van Michael Wolff zal de openbaar aanklager Mueller die onderzoek doet naar mogelijke verbindingen tussen Rusland en het campagneteam van Trump tijdens de aanloop naar diens presidentsverkiezing, daarnaast wel eens beslissende stappen in dat onderzoek kunnen doen, te meer omdat hij al enkele belangrijke spelers aan zijn zijde heeft weten te krijgen.

Door te verwachten bizarre escapades in de binnenlandse Amerikaanse politiek op het gebied van belastingen, milieu, emancipatie en industriebeleid die vaker haaks zullen staan op verkiezingsbeloften, zal Trump eveneens steun en draagvlak verspelen. Met een toenemend isolement tot gevolg als de Republikeinse partij zich meer en meer van hem zal afwenden vanwege zijn onvoorspelbaar en stuurloos gedrag, ook met het oog op de tussentijdse verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, die waarschijnlijk voor die partij toch verloren zullen gaan. Zodat Trump vervolgens gedoemd is om zijn eerste termijn als president te voltooien met een hem vijandig gezind Congres, waarin de Democraten de meerderheid zullen hebben. Bij zoveel tegenslag is het bijna logisch dat Trump in de laatste maanden van 2018 het bijltje erbij neergooit. Met zijn onberekenbaarheid en impulsiviteit is het lastig om nog iets anders van hem te verwachten. Vandaar dat zijn vrijwillig aftreden in de rede ligt, hoewel een impeachment vanwege gebleken (mentale) ongeschiktheid net zo waarschijnlijk is, maar eerder als stok achter de deur zal worden gehouden om hem uit eigen beweging die voor hem en denkelijk iedereen bevrijdende stap te doen zetten. Zullen we het daar eens op houden, met de slag om de arm dat het wishful thinking achteraf bezien een fractie teveel met de hele redenering aan de haal kan zijn gegaan?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Haalt Trump 2019?

  1. Sjoerd zegt:

    Er bestaat ook nog de mogelijkheid van voortijdig overlijden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s