De ondergang van Camiel (3)

Versta mij goed. Ik hoef mijn gelijk niet te halen. Maar ik wil mijn vaste lezers er toch aan herinneren dat ik al bijna vijf jaar op gezette tijden de vrijheid heb genomen om de nodige vraagtekens te zetten bij de vlucht die de loopbaan van Camiel Eurlings telkens nam. De laatste keer dat ik er aandacht aan besteedde was op 24 februari 2016 toen de ondergang van Eurlings zich aankondigde en het eindspel daarin leek in te zetten. Maar twee jaar verder is het nog altijd aan de gang, als was het om de plaat voor de kop van Eurlings nog wat zichtbaarder te maken. Daarom leek het mij wel dienstig om dat laatste logje hier nog eens, zij het wat aangepast, te herhalen, op het moment dat het laatste bedrijf van de Werdegang van Camiel zich aan het voltrekken is.

Het kan geen enkele geregelde bezoeker van dit weblog zijn ontgaan dat ik mij op gezette tijden behoorlijk vrolijk heb gemaakt over de handel en wandel van Camiel Eurlings. Die vrolijkheid was meestal vermengd met een fikse portie verwondering over het feit dat hij ondanks evident falen er altijd weer mee weg kwam om uiteindelijk in een volgende lekkere job terecht te komen. Zijn vermeende kwaliteiten en talenten werden in feite nooit betwist of zelfs ter discussie gesteld. Zodat de ontwikkeling van zijn loopbaan zich geruisloos leek te voltrekken en alleen maar excelsior ging. Met Camiel alsmaar fluitend, in de wolken en voorzien van een permanente big smile. Maar zonder ooit enige tegenwind te hebben ondervonden, kon dit zondagskind uiteindelijk toch niet langer te water gaan. Hij moest wel een keer schipbreuk lijden. En dat begint altijd met water maken. Daar was zo’n drie jaar geleden voor het eerst sprake van was, toen hij zich van allerlei fratsen ging permitteren, ongecontroleerd als hij zich waande en meende dat er toch geen haan naar zou kraaien. Want dat was toch nooit gebeurd? Maar je kunt dan wel een zondagskind zijn of daarop lijken, dat wil nog niet zeggen dat je de godenzoon bent met de status van onaantastbaarheid. Want ook voor Camiel was het niet weggelegd om onder de radar van de media en de televisiecamera’s te blijven.

Met als gevolg dat het niet bij die ene potsierlijke misser op het CDA-congres bleef. Integendeel, omdat dat de eerste keer was dat hij echt in de gaten liep, werd de volgende kort daarop volgende uitglijer het begin van zijn complete afgang. Van zijn mislukte liefde met een Hongaarse, die uiteraard breed uitgemeten werd omdat hij nu eenmaal publieke bekendheid bezat, via zijn afmars bij de KLM, waar hij na een jaar gewogen te zijn al veel te licht werd bevonden, naar een of andere duistere job bij American Express en een feestbaantje bij het IOC, dat hij weer aan onze koning te danken had. En hoe een afgang via een neergang zoals hier al geschetst, een ondergang kan worden is dezer dagen pijnlijk duidelijk geworden door een incident dat heeft laten zien dat Camiel niet alleen vlot van de tongriem is gesneden, maar ook losse handen bezit. Waarmee hij zijn maatschappelijk lot voorgoed heeft bezegeld en maar moet zien hoe het verder met hem gaat. Waar niets om te lachen is. Integendeel, want diep tragisch is per saldo toch zijn lot dat aldus getekend en gehavend is. Uitsluitend en alleen omdat hij te vroeg en te lang op het schild is geheven. En dat moet je nooit met een dorpsjongen doen, zo’n jongen waarin ondanks al zijn wereldse vluchten Valkenburg nadrukkelijk aanwezig is gebleven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De ondergang van Camiel (3)

  1. Sjoerd zegt:

    Het zit in die familie, toch…

  2. sjogkel zegt:

    Deze vogel probeerde nog zijn vege lijf te redden, hij viel helaas als een baksteen terug in het valkennest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s