Kornelimünster

Tweede Kerstdag is de dag bij uitstek om de huiselijke haard te verlaten. Maar waarom dan meubelboulevards en binnensteden bezocht moeten worden, zal wel een eeuwig raadsel blijven. Te meer omdat er zo veel aantrekkelijke alternatieven zijn, min of meer naast de deur of om de hoek. Een, twee uurtjes rijden bijvoorbeeld en men is al in de Duitse Eifel met wonderschone plekjes als Heimbach, Nideggen, Monschau en Blankenheim, oorden waar het moderne leven nog wel uitgevonden lijkt te moeten worden. Zo’n plaats is ook Kornelimünster dat langs het riviertje de Inde op schootsafstand, onder de rook van Aken ligt, op zo’n drie kilometer er vandaan, aan het begin van de zogenoemde Himmelsleiter, de weg die van Aken naar Monschau voert. Dit Kornelimünster is een kleine, schilderachtige plaats met een geschiedenis die teruggaat naar het jaar 814 toen de Duitse keizer daar een een klooster voor een Franse vriend stichtte. De bij dat klooster horende abdijkerk op de Markt bevat nog veel elementen die teruggaan naar die tijd.

Maar haar architectuur is tegelijk een neerslag van de hele kerkelijke geschiedenis van het Westelijk Rijnland waarin Kornelimünster een belangrijk religieus centrum was. Is deze abdijkerk al een bezoek waard, het eraan grenzend Kunsthaus mag evenmin vergeten worden omdat er een uitgebreide collectie naoorlogse Duitse beeldende kunst te vinden is. Een monument dat evenzo de aandacht vraagt, is de St. Stephanuskerk uit de 13e eeuw bovenop de berg die Kornelimünster als het ware overheerst. Om er te komen, moet wel een stukje flink geklommen worden. Maar die moeite wordt beloond met een fraai uitzicht op de gehele omgeving. Rest nog de Markt en de Benediktusplatz zelf, twee aan elkaar grenzende pleinen waar de prachtige huizen, die stuk voor stuk het predikaat ‘Denkmal’ hebben gekregen, zich aaneen rijgen. En daarin zijn uiteraard genoeg gelegenheden gevestigd om de inwendige mens te versterken en om de indrukken van het bezoek aan Kornelimünster te laten bezinken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kornelimünster

  1. Sjoerd zegt:

    Zo dichtbij en ik ben er volgens mij alleen nog maar doorheen gereden zonder te stoppen en er aandacht aan te besteden…

  2. Mack zegt:

    Als je in Zuid Limburg woont is het een uurtje rijden. Voor mij al gauw drie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s