Kerstmis op mijn manier

Een van de pluspunten van het ouder worden komt in deze tijd van het jaar weer nadrukkelijk in beeld. De afstand tot de hele heisa rond Kerstmis blijkt zo maar een stuk groter geworden. Althans zo ervaar ik het. Niet dat het aan mij voorbij gaat. Dat zeker niet. Maar de energie die door mij tot voor een aantal jaren werd aangewend om er een paar feestelijke dagen van te maken, is minder geworden, wordt zelfs niet meer van mij verwacht. Want het blijkt de volgende generatie te zijn die de touwtjes met betrekking tot de organisatie van allerlei bezigheden in handen heeft genomen. Waardoor mijn rol die van de ontvanger is geworden zonder dat er sprake is van passiviteit in de zin van het dan maar laten gebeuren en over mij heen laten komen. Zeker niet.

Actief meedoen is nog wel degelijk aan de orde, maar het faciliteren van voorwaarden voor het vieren van het Kerstfeest is er dus niet meer bij, omdat het mij uit handen genomen is. Rest mij dus niets anders dan het mij goed laten aanleunen en er met volle teugen van te genieten. Met de nadruk op vol, aangezien je niets meer aan je hoofd hebt en nergens meer verantwoordelijk voor bent. Wat wel zo fijn is en de Kerstdagen des te aangenamer maken. En dus met recht een van die zegeningen genoemd mag worden die verbonden zijn aan de gevorderde leeftijd. Plus natuurlijk het geweldige voorrecht om het weer eens heel anders te zien, dat Kerstgedruis, als het van afstand wordt beschouwd en dan des te meer blijkt dat helemaal niks mis is met Kerstmis als het zo door mij kan en mag worden gevierd.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

4 reacties op Kerstmis op mijn manier

 1. Margo zegt:

  Ja precies! Dat vind ik ook. Als we worden uitgenodigd zorgen we dan wel voor een voor- of nagerechtje, maar de hele heisa van inkoop en organisatie, inclusief de bijbehorende stress gaat aan ons voorbij. Heerlijk. Verder kan wat mij betreft Kerst eens in de 5 jaar gevierd worden. Hoe ouder je wordt, hoe sneller het jaar rondgaat en alles dat vroeger best lang duurde voor het weer zover was, verjaardagen, Sinterklaas, Kerst, is er nu weer voor je het weet!

 2. Fien. zegt:

  Het voordeel van ouder worden is ook dat je het heerlijk vindt om niet meer te hoeven doen dan bij elkaar te zijn en de dag naar eigen genoegen in te vullen.
  Het uitgenodigd worden hebben we aan ons voorbij laten gaan.
  De ene zoon is naar Haarlem. De ander viert kerst met zijn gezin met jonge kinderen.
  Wat lezen, wat eten, wat wandelen, samen een glaasje drinken. Kan het eenvoudiger?

  .

 3. Sjoerd zegt:

  Dan heb jij het beter voor elkaar, hier ben ik de pineut…

 4. math zegt:

  Als kerstmis en sinterklaas niet bestond zouden we het in deze tijd zeker niet meer uitvinden.
  Of hooguit enkele vastendagen invoeren, om te beseffen dat het hele jaar overdadig gegeten en gedronken wordt. En cadeau’s in onze hyper-consumptiemaatschappij? Kan het nog gekker?
  Versoberen en tot bezinning komen. Gezondheid en echte sociale contacten doen er toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s