Kattenkeutelkoffie

Een bijzonder verhaal vandaag dat niet uit de duim gezogen is, maar zeker thuis hoort in de categorie curiosa. Het gaat over de zogenaamde kattenkeutelkoffie oftewel kopi luwak die de duurste koffie ter wereld is en welke gemaakt wordt van uitwerpselen van de civetkat. De Indonesische kopi luwak is al een hele tijd de duurste koffie ter wereld. Kopi luwak (ook wel gekend als kopi loewak of luak) is voornamelijk in Java, Sumatra, Sulawesi en Bali te vinden. Civetkatten eten er de koffiebessen op. Maar de diertjes verteren enkel het vlees van de koffiebes. De rest komt er de volgende dag gewoon terug uit. Door de fermentatie in het maag-darmkanaal van de civetkat, krijgt de boon een bijzondere smaak. De bonen worden vervolgens gewassen, geroosterd en gemalen. Het proces om deze civetkat-koffie te maken is dus vrij intensief, vandaar de hoge prijs. Meestal wordt kopi luwak gemaakt met behulp van civetkatten die in gevangenschap worden gehouden. Dat maakt de koffie nog enigszins betaalbaar. Daarbij moet gedacht worden aan een prijs van ongeveer 200 euro per kilo. Maar de écht exclusieve kopi luwak wordt gemaakt door de wilde civetkatten. Waardoor de kattenkeutels in het bos gezocht moeten worden. Zodat de prijs wel stevig op moet lopen. Voor een kilo van deze zeldzame en dus ongemeen exclusieve variant moet al snel een slordige 5000 euro neergeteld worden.

Maar Kopi luwak heeft er een geduchte concurrent bij gekregen. Kopi luwak wordt momenteel van de troon gestoten door koffie die gemaakt is van uitwerpselen van olifanten. In Thailand wordt namelijk ditzelfde procédé nu toegepast op deze dieren. Maar omdat koffiebonen verzamelen uit olifantenuitwerspelen een stuk arbeidsintensiever is dan ze te vergaren uit kattenuitwerpselen, is de prijs navenant opgelopen. Een kilo van deze ‘Black Ivory Coffee’ kost zo’n 850 EUR per kilo. De koffie zou bijzonder zacht van smaak zijn. De maagzuren van de olifant breken immers de proteïnen van de koffieboon af die voor de bittere smaak zorgen. De kopi luwak is tegenwoordig vrij gemakkelijk in online shops te krijgen. De prijs van kopi luwak bedraagt een goede 30 euro voor 125 gram koffiebonen. Ter vergelijking: voor koffiebonen van een huismerk van een supermarkt, betaal je 2 tot 3 EUR voor 250 gram. De koffie van uitwerpselen van olifanten is niet zomaar online te koop. Ze wordt immers in zeer beperkte hoeveelheden geproduceerd: zo’n 50 kilo per jaar. Waardoor dit zwarte goud enkel beschikbaar is in enkele exclusieve resorts.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kattenkeutelkoffie

  1. Sjoerd zegt:

    Ach, ik neem wel een kopje Illy…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s