Nog eens de pufjes van Froome

Het zal toch niet waar zijn dat het wielrennen, mijn geliefde sport, opnieuw in een kwaad daglicht komt te staan, juist op het moment dat het peloton zijn leven collectief leek te beteren? Wat zo’n stom pufje, zo’n spray, wel niet teweeg kan brengen. Niet dat ik nou meteen hevig van streek was door het bericht dat de bloedwaarden van Chris Froome, winnaar van de Tour en de Vuelta, na de achttiende etappe van de Ronde van Spanje, een kritische grens hadden overschreden, ruimschoots zelfs, als gevolg van een te royale inname van inhaleringsspray waarmee zijn astma had moeten worden bestreden. Normaliter en conform de nu geldende wielerwetten zou hij zijn overwinning in de Vuelta kwijt raken en een flinke schorsing aan zijn broek krijgen. Twee Italiaanse wielrenners, Petacchi en Ulissi, hebben namelijk in exact hetzelfde schuitje gezeten, ook vanwege zo’n verhaal met die spray tegen astma. Wat wel laat zien dat de wielerwereld vanwege een verziekt verleden, een treurige dopinggeschiedenis, roomser dan de Paus is geworden en bij een overtreding niet meer doet aan mitsen en maren of verzachtende omstandigheden in overweging neemt. Maar of dit nu de weg is om een brandschone sport te krijgen, is wel de levensgrote vraag aan het worden.

En het kan zelfs zo zijn dat het middel wel eens erger dan de kwaal blijkt te zijn. Want zou een dergelijke rigide regelgeving sporters niet kopschuw kunnen maken om nog te gaan wielrennen? Vanwege de risico’s om publiekelijk te kijk te komen te staan als er geneesmiddelen moeten worden ingenomen ter bestrijding van een kwaal of ongemak die sportbeoefening anders onmogelijk zou maken. Met daarnaast ook nog eens het gegeven dat zo’n medicijn niet alleen genezend werkt, maar ook nog neveneffecten kan hebben die tot die foute bloedwaarden leiden, zonder dat er ergens sprake van is dat zo’n medicijn prestatiebevorderend zou zijn. Zoals nu dus het geval bij Chris Froome lijkt gezien de discussie die nu in de wetenschappelijke wereld en in die van de medische begeleiding oplaait over het al of niet toestaan van dergelijke middelen en zo ja, over de mate waarin. Met hopenlijk zo spoedig mogelijk klare wijn waar de wielerwereld mee zal kunnen en willen leven. Want aan wielrenners tussen de wal en het schip, waarvan Chris Froome het sprekend voorbeeld is, heeft niemand wat noch wordt het wielrennen er een fractie schoner van. Van scherpslijperij en prinzipienreiterei is de wereld namelijk nog nooit beter geworden. Dus waarom zou de wielersport dat dan wel worden?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nog eens de pufjes van Froome

  1. pjotr zegt:

    Met een anti-astma-pufje komt er heeeel erg weinig van dat spul in je bloed. Met 2 pufjes komt er tweemaal heeeel erg weinig van in je bloed. Vraag is, wanneer komt er wel veel in je bloed? B.v. met tabletjes.
    Moeilijk hierover iets te zeggen, maar niet onmogelijk voor een deskundige.

  2. Sjoerd zegt:

    Ik heb lange tijd van deze sprays gebruik moeten maken, en ik verzeker je dat zo’n pufje in de bergen wonderen doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s