Over de donkere dagen

Terwijl dit logje geboren wordt, gaat de zon onder en moeten de lampen in huis aan. Niet dat dat logje het gewone daglicht niet zou kunnen velen, maar dat is nu eenmaal het lot van alles dat in dit jaargetij onder ogen moet worden gezien of nader moet worden beschouwd. Want we bevinden ons in de donkere dagen voor Kerstmis, die tegenwoordig onder druk van de commercie de gezelligste tijd van het jaar worden genoemd. Wat al met al nog maar staat te bezien als die dagen maar op zijn hoogst goed zijn voor zo’n zeven uur daglicht. Geen aardigheid aan en dit jaar al helemaal niet omdat de zon voor mijn gevoel al wekenlang verstek heeft laten gaan en ons zo helemaal in het donker heeft gezet. Zonder dat overigens helder wordt of dat 1 op 1 met de opwarming van de aarde te maken heeft. Ik tast er in elk geval over in het duister, die sowieso elke december om mij heerst. Met dit jaar dus die extreme uitschieter naar boven, waarin nat, grijs, koud en donker hand in hand met elkaar lijken te blijven gaan als om te bewijzen dat die zo luid met de mond beleden gezelligheid absoluut geen tijd kent en het besef ervan ook verloren gaat.

Waardoor de tijd lijkt te kruipen, gekluisterd als je aan haard en huis bent, en dat nog alleen maar des te sterker ervaart naarmate er meer en meer teruggekeken wordt, op het afgelopen jaar, op muzikale verledens, waar ook geen maat op staat noch een eind aan wil komen. Tot de klok, de tijd uiteindelijk op dat ultieme moment als het ware stil staat en in die ene seconde zichzelf en ons bevrijdt van die wurgende greep van de December – duisternis, van haar stilte die de adem beneemt, om zich in de Nieuwjaarsnacht dus om klokslag twaalf te ontladen en met vuurwerk nieuw licht aan ons te geven, plus het vooruitzicht van een nieuw begin. Het is dat perspectief, die zekerheid die die donkere dagen voor Kerstmis nog te verdragen maken, waardoor er nog een doorkomen aan is en je niks anders kunt concluderen dan er gewoon maar het beste van te maken. Omdat met de tijd immers ook de raad wel komt.

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Over de donkere dagen

  1. Sjoerd zegt:

    Nog een paar dagen en dan gaan de dagen weer lengen en gaan we op weg naar het voorjaar, maar ik wil wel nog even een metertje sneeuw met de kerst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s