11 – 12 – 17

De elfde december 2017 zal zo goed als zeker geboekstaatd worden als de dag waarop Nederland zichzelf sneeuwvrij gaf om een soort van nationaal speelkwartier te beleven. Met de code rood als paraplu waaronder plezier en avontuur konden samengaan. Om vervolgens uit te monden in een optelsom van sterke verhalen en onvergelijkelijke belevenissen, waardoor heldendom telkens een ander gezicht en geluid kon krijgen. Want wat is er mooier dan te gedijen en de weg te zoeken in een omgeving en sfeer waarin chaos heerst? Is toch gewoon leuk, geeft een kick, omdat de wetenschap en het besef aanwezig blijft dat die anarchie eindig is en zich beperkt tot de duur van een etmaal. Met dat perspectief achter de hand wordt het kuiten alleen maar verleidelijker als ontsnappingsroute uit de dagelijkse sleur, met sneeuw als onverdacht excuus. En zo leek er nauwelijks ongenoegen te bekennen behoudens dan op Schiphol, waar door amateurisme er geen maat op de puinhoop bleek te bestaan. Wat duidelijk niet de bedoeling was. Omdat het wel leuk moest blijven en er nog aardigheid moest bestaan in de beleving van de chaos. Zoals die haast niet verholen opwinding over het nieuwe filerecord van 1500 kilometer op een dag. Zou je ook niet als je daarvan getuige bent geweest, als je er deelnemer in was? Op zo’n dag waarop dit zo maar kan en haast alles schijnbaar mag, is dus ook niets meer te gek voor woorden.

Of moet dat anders benoemd worden als een gekend meteoroloog, Kuipers Munneke, zich de moeite getroost om een berekening te maken van het aantal sneeuwvlokken dat in een etmaal in Nederland is gevallen. Dat zouden er volgens hem zo’n zeventig biljard geweest zijn. Wat we dan ook weer weten, welke kennis vergezeld gaat van de vraag wat de wereld hier nu wijzer van wordt en wat het er eigenlijk toe doet of bijdraagt aan het menselijk geluk. Waarna met minstens zoveel recht de opmerking gemaakt kan worden of het leven nou zo ontwricht is dat zo’n wetenschapper zich aan dit soort relevanties te buiten kan gaan. Had hij juist op dat moment niks beters te doen? Of was dit een succesvolle sollicitatie naar een plek in de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek? Want dat hij zijn trekken thuis krijgt, lijkt welhaast zeker. Evenals die NOS – journalist Hendrik Willem Hofs die ergens op een kantoortje achteraf met een grafstem bekend maakte dat zojuist code rood was afgegeven. Sloeg natuurlijk als de tang op een varken als in aanmerking genomen wordt dat bijna het hele volk voor het eerst sinds lange tijd weer eens een spannende dag beleefde en eigenlijk gewoon lol wilde hebben. Wat het dus had omdat het kind in ieder opnieuw wakker werd. Waardoor die elfde december een dag werd zoals we die wel vaker, maar dan eens zonder sneeuw, zouden willen beleven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 11 – 12 – 17

  1. math zegt:

    En die monteur van ANWB die een auto met te zwakke accu weer aan de praat helpt, en daarvan uitgebreid verslag doet voor een tv camera van NPO-zender. Wij krijgen ons deel van de natuurrampen toch ook wel. Hopelijk beginnen ze op Sint maarten met een inzamelingsactie voor de slachtoffers in Nederland.

  2. Sjoerd zegt:

    Het had sowieso code wit moeten zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s