Het wonder van Limburg

Het hoge woord mag er best eens uit: Limburg is druk doende om met afstand de spannendste regio van het land te worden. Er is zich hier een klein sociaal, cultureel en economisch wonder aan het voltrekken waardoor het zo vaker bekritiseerde regionale chauvinisme nu zo maar gerechtvaardigde trots kan worden. En niet alleen vanwege Max Verstappen, Tom Dumoulin, Pinkpop, Toneelgroep Maastricht, de Philharmonie Zuidnederland, Rowwen Hèze, André Rieu, de dialecten en de tradities. Dat is allemaal zo onder de hand genoegzaam bekend. Maar er is nog zoveel meer om aan te prijzen. Zoals de uitstekende universiteit en de hogescholen, florerende bedrijven als DSM en VDL, campussen voor innovatieve bedrijven, de logistieke hotspot Venlo en dan ook nog de Bourgondische horeca, de lange grens met het buitenland en het prachtige landschap. Plus prijzen voor toerisme en stedelijke herontwikkeling, met het Heerlense Maankwartier en het centrum van Kerkrade als de paradepaardjes. Het maakt Limburg tot een fijne provincie om te wonen, om er te werken en ook van het leven te genieten. Want het is er ook veiliger, de mobiliteit is onomstreden en de ruimte is alom aanwezig. Het lijkt haast een wervingsspot en dat is het eigenlijk ook aan het worden en mag het na zoveel geschamper vanuit de Randstad ook best zijn omdat de feiten alleen maar dezelfde kant voor Limburg op wijzen, namelijk de goede kant.

Met vooral Zuid – Limburg als de meest verrassende sterspeler van de gehele provincie. Ontwaakt als ze blijkt uit een diepe winterslaap van vele decennia, is ze zich nu als een baron van Münchhausen aan de eigen haren en op eigen kracht uit de onmetelijke poel van jarenlange ellende aan het trekken. Spectaculair zijn de cijfers te noemen die wijzen op de stappen die met name in Zuid – Limburg gemaakt worden. Zo is tussen 2009 en 2015 de omzet van bedrijven met een derde gegroeid, een opgaande lijn die zich in 2016 onverminderd voortzette. Met als gevolg dat de Zuidlimburgse economie anderhalf maal zo snel als het landelijk gemiddelde groeide. Waarmee het regionaal product van Zuid – Limburg dat van nationaal koploper Eindhoven evenaarde. Die economische versnelling heeft ook tot gevolg gehad dat de regionale werkloosheidscijfers onder het landelijk gemiddelde gedoken zijn. En om het goede nieuws helemaal volledig te maken verdient ook nog vermelding dat cijfers van het CBS laten zien dat de bevolkingskrimp steeds kleiner wordt en zelfs wijst op een stabiele bevolking tot 2030. Zodat de status van probleemgebied hiermee voorgoed tot een einde lijkt te zijn gekomen en dat voormalige bekrompen chauvinisme dus inderdaad gerechtvaardigde trots mag zijn op een regio die de spannendste van het land aan het worden is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het wonder van Limburg

 1. Sjoerd zegt:

  HoHoHo, even stoppen Rob. Straks wil iedereen hier wonen en werken…

 2. Dhyan zegt:

  Tja als je het overbevolkte Westland in Limburg wilt hebben, ben je op de goede weg idd.

 3. math zegt:

  Krimpende bevolkingen zal onze planeet anders zeker verwelkomen.

 4. sjogkel zegt:

  Arbeidsparticipatie en tweedeling hier en daar nog een probleem, mn grotere plaatsen. Cijfers zeggen niet alles.

  • robschimmert zegt:

   Maar ook een kwestie van kijken naar wat er op zo’n gewone dinsdag in december gebeurt: de TEFAF blijft voor tien jaar in Maastricht; de bedrijvigheid op Maastricht-Aachen Airport neemt alleen maar toe met de komst van een volgend vrachtbedrijf waarvoor geen plaats meer was op Schiphol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s