Mannen met baarden

Al die willen te kaap’ren varen
Moeten mannen met baarden zijn
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, die hebben baarden
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, zij varen mee.

Een maar al te bekend oud Hollands zeemanslied, met daarin de onverholen suggestie dat wie mee het ruime sop wil kiezen, toch een kerel moet zijn. Wat dan het meest zichtbaar zou zijn door het hebben van een baard. Een idee dat meer dan de tand des tijds blijkt te hebben doorstaan. Want wordt het straatbeeld op dit moment niet volledig gevuld met mannen met van die zware baarden? Er lijken er zelfs stukken meer te zijn dan zonder. Wat een contrast met nog niet eens zoveel jaren terug toen het bijna ‘not done’ was om zo’n baard te dragen, omdat dat half en half als een symbool werd beschouwd van de tijd van de geitenwollen sokken. Zo liet je je niet meer zien in een tijd waarin ‘no nonsense’ het adagium was. Maar kijk hoe de wereld in haar tegendeel kan verkeren en laat zien dat niets veranderlijker is dan de menselijke geest.

Want zo was de baard afgezworen en nu is ze het symbool van de mannelijkheid dat door zovelen overeenkomstig dat oud Hollands zeemanslied met verve en enthousiasme wordt uitgedragen. Wat meteen de vraag oproept wat de kracht van zo’n symbool voor mannelijkheid is, als het door zovelen als zodanig is omarmd, de een volgend op de ander, bijna in de ganzenpas achter elkaar aan, waardoor er nog nauwelijks van authentiek en oorspronkelijk gedrag kan worden gesproken. Imitatie die maar navolging blijft krijgen waardoor het steeds veiliger wordt om zo de eigen viriliteit te demonstreren. Daar komt geen ruggengraat meer bij kijken als het verblijf in elkaars schaduw het veiligste is, met als gevolg dat het dragen van een baard niet meer dan een gemeenplaats wordt, zoveel als dat verhaal met een baard, waar niets en niemand nog wat mee kan. Dus kunnen ze net zo goed verdwijnen, omdat ze door hun aantal bijna een tegenspraak in zichzelf zijn, want een symbool voor meelopen en aanpassen geworden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

3 reacties op Mannen met baarden

  1. pjotr zegt:

    En dan heb je nog de mannen met een baard van 3 of 4 dagen in allerlei reclames. Er zijn nauwelijks nog goed geschoren mannelijke modellen. Met de geshowde kleding kan ik toch echt niet gaan rondlopen!

  2. Sjoerd zegt:

    Ik draag al meer dan veertig jaar een baard, ga met mijn eigen mode mee, ofwel altijd met spijkerboek van levi’s (501 0f 504) en ben niet van plan me te storen aan lui die het daar niet mee eens zijn of me in een hokje willen duwen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s