Ich bau dir ein Schloss

Toneelgroep Maastricht timmert opnieuw aan de weg en bewijst zich dan ook steeds meer als een toonaangevend ensemble, dat mede bijdraagt aan het herwinnen van status en zelfbewustzijn door Limburg. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld in de vorm van een toneelstuk dat een intieme blik werpt op de recente geschiedenis van de Mijnregio en dat zo ook een toegang verschaft tot en een verklaring biedt voor de identiteitscrisis die in dat gebied weliswaar nog steeds heerst, maar langzamerhand toch overwonnen lijkt te worden. De titel van de voorstelling, Ich bau dir ein Schloss, is ontleend aan een hit van het kindsterretje Heintje, de nachtegaal van Bleyerheide, die daarmee de toenmalige trots van de Mijnstreek kon worden, eind jaren zestig. In het nu, in dit toneelstuk kan die titel beschouwd worden als een ode aan een niet vergeten verleden terwijl het tegelijk staat voor een gooi naar een gedroomde toekomst. Oftewel oude waarden versus nieuwe denkbeelden, gevoelens van onveiligheid en ontevredenheid, afbreken tegenover opbouwen, spagaten, tegenpolen die belichaamd worden door twee geheel verschillende vrouwen.

Namelijk door de succesvolle architecte die terugkeert naar haar geboortestreek om een droomopdracht te vervullen die gericht is op de transformatie van de vervallen streek, en door de kroegvrouw, die haar café moet verkopen om zo ruimte te geven aan dat masterplan van verandering. Twee vrouwen, beiden in een ongemakkelijke positie tussen verleden en verandering, waarvan de een worstelend met dat teruggekeerde verleden dat ze achter zich dacht te hebben gelaten, en de ander beducht voor een onzekere toekomst en zich vastklampend aan dat glorieuze en warme verleden. Beide rollen worden vertolkt door actrice Mieneke Bakker, die met journalist Wiel Beyer ook het stuk schreef, eigenlijk moest schrijven omdat ze zelf voor een deel dat verhaal is, afkomstig als ze is uit dat onttakeld deel van de Oostelijke Mijnstreek, dat min of meer de plaats van handeling in dit stuk is. Misschien kon ze daarom wel er zo een prachtige voorstelling van maken, met spel dat onder de huid van de aanwezigen kroop. Nog het meest van degenen voor wie de tekst, het gesproken woord, ook het verhaal van hun eigen leven was. Waardoor de herkenning wel de vorm van een traan bij menigeen moest krijgen en er dus van toneel in optima forma gesproken mocht worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ich bau dir ein Schloss

  1. Sjoerd zegt:

    Oftewel van en voor Limburgers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s