De Brunssumse kwestie

De Brunssumse kwestie heeft inmiddels zulke proporties en dimensies gekregen dat daar verder niets meer over uitgelegd hoeft te worden. Iedere Nederlander kent wethouder Jo Palmen, weet dat hij een integriteitsprobleem heeft en daardoor een risico vormt voor de bestuurbaarheid van de gemeente Brunssum, maar desondanks toch tot wethouder werd benoemd. Zo gaat dat in die voormalige Parel van de Mijnstreek waar alles dat van boeten kump dikkoppen en varkenskoppen zijn, zodat hun rapporten en bevindingen per definitie niet kunnen kloppen. Dixit Jo Palmen. En dat dit toch de toon is die de locale muziek bepaalt, heeft de televisiekijker onlangs ook nog eens uitgebreider en enkele volumes forser mogen beleven tijdens een uitzending van de Rijdende Rechter. Want zo communiceert men in die enclave in het uiterste hoekje van Zuid – Limburg. Waardoor Brunssum wel zelfstandig moet blijven. In de fusiegemeente Heerlen/Landgraaf heeft men al genoeg om aan elkaars ambities en ongenoegens te wennen, laat staan dat daar nog zo’n ongemakkelijk koekoeksjong als Brunssum is, nog bij zou kunnen.

En ook andere gemeenten zitten niet op dit zooitje bestuurlijk ongeregeld te wachten. Vandaar die haast bij de provincie om die blijvende zelfstandigheid van deze getroebleerde gemeente te benadrukken. Met als onderliggende gedachte, die zo aan de werken van Macchiavelli konden zijn ontleend, dat die hele club allereerst zo beter in de gaten gehouden kan worden, beter te beheersen en te controleren is, als ze het eigen ongemak in feite grotendeels zelf mag opsoppen. Maar niet zonder een nieuwe burgemeester waar toch meteen ook het meest de schoen wringt. Want moest dat nou zo nodig Gerd Leers worden? Nota bene in een omgeving waar integriteit zeker niet met hoofdletters wordt geschreven, terwijl hij daar in zijn vorig ambt in Maastricht ook vanuit de losse pols mee bleek om te gaan en dus de nodige schrammen en krassen opliep. En moet juist hij de varkentjes die Palmen en Brunssum heten, wassen? Vreemd. Inderdaad. Of het moet nieuw provinciaal beleid zijn dat men boeven met boeven denkt te vangen………

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s