Het debat rond de griepprik

Sommige debatten zijn ooit eens plotseling opgedoken, zijn zich daarna blijven herhalen en hebben zich uiteindelijk ontpopt tot een jaarlijks weerkerend thema. De Zwarte Piet – discussie is wat dat aangaat al op de goede weg om een vaste plek te bemachtigen in de jaaragenda van de BV Nederland. Maar ze is daarin onmiskenbaar voorafgegaan door dat andere thema dat zich elk najaar met een ijzeren regelmaat aandient en dat ook die vaste prik is geworden die het nationale gemoed steeds weer bezighoudt. Natuurlijk is dat de griepspuit, waar dus iedereen verstand of in elk geval een mening over heeft, zodat er wel een waterscheiding moet ontstaan in de doelgroep die het betreft, de vijfenzestigplussers, die als geen ander de mogelijkheden hebben om zich in hun eigen lijf en de stand ervan te verdiepen. Dankzij het internet, Wikipedia en wat dies meer zij plus de bakken aan tijd die iedere senior tot zijn of haar beschikking heeft om het naadje van de kous, om de voors en tegens van zo’n griepspuit te verkennen en tegen elkaar af te wegen om vervolgens tot een standpunt te komen en dit in het debat in te brengen.

Met nu toch als gevolg dat het aantal deelnemers dat gebruik maakt van de griepspuit per jaar blijkt terug te lopen. Omdat men blijkbaar meer en meer meer wijsheid in pacht denkt te hebben dan de medische stand en de gezondheidsautoriteiten die deze preventieve inenting ooit eens verzonnen en ingevoerd hebben. En waarschijnlijk ook niet maar voor de lol en zonder reden. Waarschijnlijk is er in die kringen toch zoveel doorgeleerd dat er gefundeerd en weloverwogen tot zo’n stap besloten werd, die mensen ook nog eens niets kost. Des te verwonderlijker dat het nut van die door de jaren heen toch beproefd gebleken wijsheid, nu zo in twijfel wordt getrokken en men meer gaat varen op het kompas van het zelf verworven inzicht via internet en Wikipedia. Met wijsheid die op eigenwijsheid lijkt tot gevolg. En misschien nadert het zelfs wel dezelfde domheid die bij kinderen is te zien als ze doktertje denken te spelen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het debat rond de griepprik

 1. Mack zegt:

  Wat dacht je van winterbanden? Elk jaar weer dat gezeur. Over die griepprik hoorde ik laatst een arts die beweerde dat er geen enkel onderzoek is gedaan waaruit blijft dat het helpt.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik heb er mijn zegje over gedaan. Ik ga hem ieder jaar zonder discussie halen, ben dan twee weken niet te genieten, en heb de rest van de winter nergens last van… En dat is jaren heel anders geweest.

 3. Dhyan zegt:

  Tja, ik heb geen mening, ik haal hem kennelijk gewoon niet.

 4. math zegt:

  Dus geef ik mijn mening maar even niet. De vraag is wat kost iedere spuit, hoeveel winst blijft aan de strijkstok hangen, en wat levert het op? Antwoorden op deze vragen verschaffen meteen al een stuk duidelijkheid, doen in ieder geval de discussie in ander daglicht plaatsen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s