Slechte Haagse gewoonten

Het is toch niet zo lang geleden dat volksvertegenwoordigers, waaronder leden van de Tweede Kamer, geacht werden het voorbeeld te geven, een toonbeeld te zijn voor al diegenen die zij vertegenwoordigen. En eigenlijk wordt nog altijd van ze verwacht dat zij zo’n rol vervullen. Maar dat verwachtingspatroon blijkt steeds meer op gespannen voet te staan met de werkelijkheid van alledag getuige de beelden die van de plenaire zittingen van het Nederlands parlement de huiskamers in komen. Want als de kijker die al niet verwonderd zit te aanschouwen, dan zal er bij hem op zijn minst plaatsvervangende schaamte optreden over het gedrag dat Kamerleden zich menen te kunnen permitteren. Want veel daarvan kan niet te herleiden zijn tot de opvoeding die normaliter aan kinderen wordt gegeven, zoals het in dat gedrag ook naarstig zoeken is naar de normen en waarden die ieder beschaafd mens van zijn ouders heeft meegekregen. Wie in zijn dagelijks leven zijn fatsoen tracht te houden en daarnaar ook zoveel mogelijk leeft, zal en kan zijn ogen niet geloven bij het zien van de opeenstapeling van onbeschoftheden tijdens een vergadering van de Tweede Kamer. Niet dat men elkaar met de mond onheus of onbehoorlijk bejegent, maar non-verbaal daarentegen des te meer. Met ook nog niet eens die blikken die zouden kunnen doden, maar welke eenvoudigweg afgewend zijn van het Kamerlid dat op het spreekgestoelte staat en dus het parlement toespreekt.

Alsof deze er niet toe doet en de andere Kamerleden wel beters hebben te doen dan diens betoog te beluisteren en dus bijvoorbeeld en ook en masse met hun i – phone of tablet uitvoerig aan de slag gaan, waar blijkbaar relevanter aangelegenheden te vinden zijn dan te berde gebracht worden door dat Kamerlid op het spreekgestoelte. Maar dat soort impertinenties kan nog overtroffen worden en zelfs beledigend worden wanneer een Kamerlid tijdens zo’n betoog van een mede – Kamerlid gewoon ’s lands vergaderzaal verlaat of omstandig met een kollega gaat zitten kletsen. Wat respectloos gedrag heet en tegelijk een demonstatie is van een gemis aan goede manieren, dat kennelijk geaccepteerd wordt, want nooit is en wordt gecorrigeerd, waardoor het ten overstaan van het hele land er maar door mee gaat en kan gaan. Is het dan gek, als er zo’n slecht voorbeeld wordt gegeven, dat het in de samenleving en in het verkeer tussen mensen alleen maar van kwaad tot erger gaat en mensen niet meer kunnen en willen luisteren? Als er op het hoogste bestuurlijk niveau van ons land alleen maar gezonden wordt en niemand nog iets blijkt te willen ontvangen of er zo op het oog zelfs geen boodschap aan heeft……..?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Slechte Haagse gewoonten

 1. Sjoerd zegt:

  Zo kun je een bedrijf als de Nederlandse Staat niet leiden…

 2. Dhyan zegt:

  In de roos.

 3. math zegt:

  Je kunt er op wachten, wanneer er ook hier in ’s lands vergaderzaal op de vuist wordt gegaan.

 4. sjogkel zegt:

  ik zie het als een bedrijf waar wordt gewerkt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s