De goede, oude tijd

Het wordt steeds lastiger om te blijven ontkennen dat vroeger alles beter was, om het af te doen als een bewering, een geloof dat bij mensen past die moeite hebben om met hun tijd mee te gaan of het zelfs niet kunnen, dus dan maar teruggrijpen op de zekerheden van vroeger. Ook ik heb lang totaal niets gehad met emoties als het jeugdsentiment of dat tot vervelens toe ophemelen van de zestiger jaren. Alsof toen het paradijs op aarde was gearriveerd. Ik heb me daar voortdurend tegen verzet, hoewel dat met en met tegen beter weten in gebeurde en tot de erkenning leidde dat zo’n vergelijking op gevorderde leeftijd zelfs onontkoombaar is, omdat de aanknopings – en ijkpunten plus referenties zich jaren lang aaneen hebben kunnen rijgen. Dit in tegenstelling tot bij jongeren die alleen maar met meestal nieuwe of onbekende of nog nooit geziene feiten worden geconfronteerd, dus onmogelijk zo’n vergelijkingsslag kunnen maken. Vandaar dat naarmate je ouder wordt, oude tijden eerder zullen herleven en meer dan eens ertoe zullen neigen om goede, oude tijden te zijn. Want racisme, motorclubs, terreur, om maar enkele verschijnselen te noemen, zijn typisch van deze tijd en dus geen verrijking ervan, maar eerder duidend op ontaarding en verloedering van een samenleving, zeker ten opzichte van die van de vijftiger en zestiger jaren toen deze begrippen ondenkbaar waren en niet eens in de menselijke verbeelding voorkwamen.

Over betere, oude tijd dus gesproken. En na vandaag nog eens stukken meer, nadat opeens zoveel bekend werd over het bestaan van sadistische en intimidatiepraktijken in het Nederlandse leger, in een vorm waarvan je de haren te berge rijzen en die het verstand van een weldenkend mens te boven gaan. Omdat ze in geen enkele verhouding staan tot dat wat zo’n vijftig jaar terug in datzelfde, maar nog dienstplichtige, leger placht voor te komen. Waar ook al de apenrots bestond en elke soldatenkamer zijn eigen pikorde kende, met bovenaan de ouwe stomp die door zijn langer verblijf wat extra rechten had en die ook aan nieuwelingen, oliebollen en fillers, kenbaar maakte. Maar toch altijd in spelvorm en zonder uitgesproken hardhandigheden. Met als meest ultieme wijze van afknijpen de ‘wasbak speciaal’ die in incidentele gevallen bij afwijkend gedrag als correctie werd toegepast. Niets meer en niets minder, maar absoluut niet de onschuld voorbij. Waarmee in feite alles over de misstanden van toen is gezegd en dus elk gevoel van onveiligheid volstrekt buiten de orde was. Zodat het toch echt de goede, oude tijd gebleven is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De goede, oude tijd

  1. Sjoerd zegt:

    We leven echter nu en daar moeten we wat van maken.

  2. Henk zegt:

    Willen we het in Nederland een beetje leuk houden dan is er plek voor 15 miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde. Met 15 miljoen mensen rij je probleemloos naar je werk en zit je rustig in de trein, bioscoop en restaurant. Met 15 miljoen mensen kun je gratis parkeren bij de AH en ben je snel aan de beurt bij de Action, de Efteling, het UWV, de bouwmarkt, ziekenhuis, sportschool en de Hema. Met 15 miljoen mensen kun je nog een plekje op het strand vinden op de eerste zomerdag. Met 15 miljoen mensen kun je nog een uur lang wandelen op de Veluwe en geen hond tegenkomen. Met 15 miljoen mensen is het domweg gelukkiger in Dapperstraat, Den Haag en Den Burg. Met 30 miljoen mensen niet.
    Bron https://www.geenstijl.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s