Geschiedvervalsing rond Wolkers

Het was alsof eerroof en geschiedsvervalsing tegelijk werd gepleegd met en in de cultuurbijlage van de Volkskrant, die vorige week vrijdag geheel in het teken stond van Jan Wolkers die tien jaar geleden was overleden. Met natuurlijk een commercieel motief heel nadrukkelijk op de achtergrond, te weten de uitgave van de biografie van diezelfde Jan Wolkers. Waar werd de plank namelijk gruwelijk misgeslagen en historische feiten nagenoeg omgekeerd? In een artikel van de hand van Bert Wagendorp werd gesuggereerd dat Wolkers met zijn ‘Turks fruit’ de Umwertung van alle waarden in de Nederlandse christelijke polder teweeg had gebracht. Alsof met dat boek in menig gezin of school echt de pleuris was uitgebroken omdat het opstandige jonge volk dat boek zo nodig moest lezen tegen de zin van de gevestigde orde in, zijnde ouders en leraren, die pal voor het fatsoen en het zieleheil stonden. Met welke voorstelling van zaken de geschiedenis en de loop der dingen in de zestiger jaren geweld werd aangedaan en de betekenis van een andere en eerdere rebel totaal werd ontkend.

Want als er één boek is geweest dat een ware schokgolf in dichtgeslibd Nederland heeft ontketend, dan was het wel “Ik, Jan Cremer”, dat in 1963, 1964 menige jongeling rode konen bezorgde en vele ouderen danig verontrustte. Met dat geschrift ontketende Jan Cremer een ware culturele revolutie en schudde hij de boel achter onze Calvinistische dijken danig op. Zodat hij het historisch gelijk achteraf wist te halen, waar Wolkers van zijn voetspoor profiteerde, roem behaalde tot de dag van vandaag toe. Terwijl het artistiek bezien de vraag was en is of die hem wel eigenlijk toekomt. Want als schrijver kon hij niet in de schaduw staan van Hermans, Vestdijk, Reve en Mulisch, terwijl zijn kwaliteiten als beeldend kunstenaar slechts tot uitdrukking kwamen in een aantal monumentale beeldhouwwerken, waar hij zich als schilder nooit boven de middelmaat wist te verheffen. Misschien was wel zijn grootste kracht dat hij de betekenis van publiciteit en de media onderkende. Met daarbij zijn grote mond en eigenzinnig geluid die hem altijd en per saldo op weg hielpen. Waarmee hij zijn tijd ver vooruit was en dus het fenomeen kon worden dat hij kennelijk ondanks alles toch nog altijd is gebleven, haast op het mythische af.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Geschiedvervalsing rond Wolkers

  1. Dhyan zegt:

    Het ligt aan de menselijke behoefte met kop en schouders boven een ander uit te steken dat we gewone alledaagse mensen gaan vereren.

  2. Sjoerd zegt:

    Ik kan het niet met je eens zijn, het waren beiden andere zielen, waar de bezetenheid van Cremers het pervers maakten, gaf Wolkers het goede voorbeeld. Ik mocht die man wel en wilde best in zijn schoenen staan. Dat idee heb ik nooit bij Cremers gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s