Hysterie in de Kuip

Kijken naar voetbal kan nauwelijks nog vermaak genoemd worden. Noch het aanschouwen ervan in levende lijve in stadions dan wel thuis bij de buis. Wie nog de illusie had dat dat kijkspel leuk is om te zien, zal na gisteren toch wel beter zijn gaan weten na van een koude kermis in de Rotterdamse Kuip te zijn thuis gekomen. En dan gaat het nog niet eens zo om de kwaliteit van het door beide, rivaliserende teams, Feyenoord en Ajax, vertoonde spel. Wat werkelijk verontrust en elke lol verpest om nog naar voetbalwedstrijden te kijken, is de volkomen hysterie die zich blijkbaar van de totale toeschouwersschare meester schijnt te moeten maken. De opstand der horden zoals die ooit eens in de wereldliteratuur is beschreven, is er niets bij vergeleken. En het enige verschil met de nazipartijdagen in de dertiger jaren van de vorige eeuw, is dat in dit supporterslegioen de volslagen ordeloosheid en redeloosheid lijkt te hebben toeslagen, waardoor die vijftigduizend zich laten zien als een tierende bende, die volledig vervuld is van haat, die zich richt op de tegenstander van de thuisclub. Met in dit geval dus Ajax als de duivel aller duivels waarvan de geest met alle middelen de Kuip uit moet worden gedreven dan wel ter plekke definitief behoort te worden vernietigd.

Met het voortdurend uitfluiten van de tegenstander nog als het geringste middel dat daarvoor ingezet wordt en daarnaast de constante intimidatie van ieder die niet tot de Feyenoord-gelederen kan worden gerekend. Wat zoveel betekent dat ook de scheidsrechter in beginsel de vijand is, die het dus altijd heeft gedaan als hij niet in het voordeel van de thuisclub beslist en daarom ook telkens weer uitgejouwd en weggeboehd mag worden. Zie de volkomen redeloosheid terug in de beelden van die wild gebarende mensen en in het demonstratief verzwijgen van de naam van de tegenstander van gisteren, die daarom maar met het kengetal van de hoofdstad Amsterdam 020 wordt aangeduid. Kan het nog zieliger en ziekelijker, deze vorm van vijandschap, die niets meer met Spielerei te maken heeft, maar de wortels van het kwaad in zich herbergt en deze dus openbaart zodra de bal rond schijnt te zijn en blijkbaar moet rollen. Die gisteren dus de kwaadaardigste kant op ging, namelijk in Rotterdam. Maar die daar niet alleen zo woest en wild aanwezig is, maar evenzo in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Breda, om maar een paar dwarsstraten te noemen. Hoewel het daar toch enkele onsjes minder is, want niet kan tippen aan de hel die door vijftigduizend supporters in de Kuip wordt geproduceerd en waar je je als buitenstaander alleen maar goed je bekomst van kunt krijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Hysterie in de Kuip

  1. Sjoerd zegt:

    Ik heb het een keer echt meegemaakt bij PSV waar zo’n hetze uitbrak. Dat was ook de laatste keer dat ik een bezoek heb gebracht aan een voetbalwedstrijd.

  2. Mack zegt:

    Een geweldige sfeer, noemen ze dat.

  3. Dhyan zegt:

    Voetbal is nou eenmaal de vervanger van oorlog, je zou het niet moeten willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s